Skip to main content

AstraZeneca-vaccinen er fjernet fra det danske vaccinationsprogram efter en rækker problemer med bivirkninger, hvor den har været sat på pause. Samtidig EU-Kommissionen meddelte mandag, at den har indledt en retssag mod virksomheden 

I sagsanlægget beskyldes  Medicinalvirksomheden AstraZeneca for at have svigtet aftaler om leveringer af covid-19 vaccinedoser. Den svenskbritiske virksomhed sidder altså aktuelt med en række problemer både i forhold til sit produkt, men også i forhold til sit samarbejde med EU-landene som indkøbere.

På den mere lyse side oplyste AstraZeneca fredag, at dens profit er fordoblet i første kvartal, hvor den har solgt covid-19 vaccine for 227 millioner euro. Det svarer til op mod 1,69 milliarder kroner.

Dermed er virksomhedens profit efter skat 1,29 milliarder euro (næsten 9,6 milliarder kroner). Det er en fordobling af profitten i forhold til samme periode sidste år. Det viser AstraZenecas kvartalsregnskab ifølge nyhedsbureauet Reuters.Samlet set har AstraZeneca en omsætningsvækst på 11 %, men heraf udgør Covid-19 vaccinen alene 4 % af væksten, fremgår det af en præsentation som virksomheden har lagt frem.Det betyder, at de totale indtægter, der omfatter indbetalinger fra samarbejdspartnere, steg med 6,04 milliarder euro (op mod 45 milliarder kroner).

Det er første gang, at AstraZeneca, som er én af verdens største medicinalvirksomheder, oplyser finansielle detaljer om distribution og salg af en enkelt vaccine.Vaccineindtægter på verdensplan omfatter i følge virksomheden leveringer af omkring 68 millioner doser på globalt plan. Salg af vacciner i Europa var på 185 millioner euro (1,38 milliard kroner).

Vil ikke tjene på covid-19 vaccinen

AstraZeneca har tidligere sagt, at de ikke vil tjene på covid-19-vaccinen under pandemien.Senest har AstraZeneca donereret ni millioner ansigtsmasker til støtte for sundhedspersonale over hele verden, der håndterer den globale COVID-19-pandemi. 

”Vores tanker er med dem, der er berørt af denne globale pandemi og med de modige mennesker, der arbejder i sundhedsvæsenet for at passe dem. Som gruppe har vi prioriteret samarbejde med internationale sundhedsmyndigheder og andre for at dele vores videnskabelige viden og ekspertise. Nu donerer vi disse åndedrætsmasker, mens vi fortsætter kampen mod COVID-19” siger Pascal Soriot, AstraZenecas koncernchef i et nyhedsopslag i april

AstraZeneca er en af verdens største medicinalvirksomheder med omkring 67.000 ansatte på globalt plan.

/sho/ritzau/Reuters

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply