Skip to main content

Statsminister Mette Frederiksens rejse til Israel i begyndelsen af marts illustrerede, hvordan hele verden nu land for land er i gang med at kæmpe om endnu flere vacciner end blot, dem der skal dække os ind i første runde.Den rejse er Statsministeren blevet kritiseret for, da det blandt andet sendte et signal om, at Danmark ligesom stak af fra fællesskabet EU.

Forud for Statsministerens rejse så det nærmest ud til, at hendes regering havde overset eller med vilje ikke set, at vi på dansk jord allerede har en vaccinefabrik, der står klar i kullisen til at kunne producere corona-vacciner. ”Vi kan sagtens hjælpe med at producere vaccinen,” sagde AJ Vaccines’ direktør, Jérôme Cabannes til Berlingske lige efter nytår.OPS-Indsigt har tidligere beskrevet, hvordan AJ Vaccines brugte nærmest et halvt år på, at få kontakt med ministerier og myndigheder, så de kunne fremlægge deres potentiale.Vil nu vende hver stenMen nu er der umiddelbart kommet gang i hjulene.  Udenrigsminister Jeppe Kofod ude og markere, at Danmark og danske virksomheder skal være en aktiv del i EU’s bestræbelser på at øge vaccineproduktionen markant.

Det er budskabet fra udenrigsminister Jeppe Kofod (S). Han har torsdag drøftet EU’s vaccinekapacitet med EU-kommissær for det indre marked Thierry Breton og en række danske life science-virksomheder.

Det er virksomheder inden for det farmaceutiske, bioteknologiske og medicinske område.

“Danmark har en fantastisk life science-industri, og det er vigtigt at bringe den i spil både på kort og langt sigt. Dansk life science kan blive en del af løsningen til at få udrullet vacciner,” siger Jeppe Kofod på et pressemøde.Udenrigsministeren slår desuden fast, at regeringen “vender hver en sten” for at øge kapaciteten, da det er afgørende for at åbne samfundet.EU får verdens største vaccinekapacitet 

Ifølge Thierry Breton, der også er leder af EU’s vaccinetaskforce, vil Danmark være “meget involveret” i at øge vaccinekapaciteten.

Han har på mødet fremlagt EU’s vision for en større produktionsplatform og opfordrer nu virksomheder til at samarbejde om løsningen.

“Inden året er omme, har EU verdens største vaccinekapacitet,” siger Thierry Breton på pressemødet.

Ser man på, hvilke lande der er længst fremme med vaccinationer nu, halter EU-lande bagud i forhold til eksempelvis USA og Storbritannien. Men ifølge Thierry Breton er tempoet stort set ens.

“USA startede lidt før os, fordi det var ekstremt vigtigt for os at have fuld sikkerhed, før vi godkendte vaccinerne. Fjerner du de fire ugers difference, så har vi cirka samme fart,” siger han.

At EU’s leder af vaccinetaskforcen har været forbi Danmark, vækker glæde hos Dansk Industri (DI), der kalder det en “stor anerkendelse” af danske virksomheder.

“Jeg håber, at mødet i dag kan blive det første skridt mod, at et kommende EU-agentur for vaccineberedskab etableres i Danmark.”

– Det vil være med til at sikre vores egen forsyningssikkerhed og dansk forskning og udvikling på området – og dermed life science-virksomhederne i Danmark, siger Peder Søgaard-Pedersen, chef for DI Life Science, i en skriftlig kommentar.

På mødet var der deltagelse af direktører fra virksomhederne Bavarian Nordic, AJ Vaccines, AGC Biologics, Fujifilm Diosynth Biotechnologies og ALK-Abelló.

/sho/ritzau/

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply