Kultur og erhvervsliv sammen om 43 projekter

Del artiklen:
”Alive Festival” i Thy modtager i år 250.000 kroner fra Den Jyske Kunstfond.
”Alive Festival” i Thy modtager i år 250.000 kroner fra Den Jyske Kunstfond. - Foto: Richo Lund Hald.

Der bliver pustet liv i kunstvirksomheder over hele Danmark med uddelingen på 7 mio. kr. fra de Regionale Kunstfonde. I alt 43 forskellige projekter vil modtage støtte.

Af Lene Vind, [email protected]

Den Jyske Kunstfond og Øernes Kunstfond har for tredje gang uddelt støtte til kunstmiljøer og bæredygtige kunstvirksomheder. Denne gang spænder projekterne fra en teaterkrønike på Lolland-Falster og et omrejsende trykkeri ved Svendborg på Fyn til musikundervisning med instrumenter, der finder inspiration i oldtiden, i Vejen i Syddanmark og festivalen “Alive Festival” i Thy.

Fælles for det væld af forskelligartede projekter, som de Regionale Kunstfonde støtter, er, at det er initiativer inden for kunst og kultur, hvor kunstvirksomheder indgår samarbejder med erhvervslivet, og hvor der er fokus på at udvikle, styrke og fremme en bæredygtig og nyskabende forretningsudvikling. 

”I en tid, hvor rigtig mange af os oplever begrænsninger i den måde, vi er sammen med andre mennesker på, så er det virkelig positivt, at kunstvirksomheder og erhvervslivet går sammen om initiativer, der skaber nye oplevelser og fællesskaber for os alle,” siger kulturminister Joy Mogensen i en pressemeddelelse.

Kulturministeren er spændt på at følge de nye projekter, der kommer til spire frem rundt omkring i landet.

Kreative samarbejder

Et af samarbejder, som er opstået mellem en kunstvirksomhed og erhvervslivet, er firmaet Kbj Publishings projekt “KOMETEN”. Det er en varevogn med en såkaldt riso-printer og dertilhørende trykkerimateriale, som rejser rundt til unge i og uden for Svendborg på Fyn for at lave intensive workshops og udgivelsesarrangementer, der kan skabe fornyet interesse for bøger og læseoplevelser i lokalområdet.

”Blandt årets modtagere er der især lagt vægt på kreative samarbejder med det lokale erhvervsliv. Det gælder for eksempel udvikling af nye initiativer og tiltag i miljøer, hvor vi normalt ikke ser en stærk kobling mellem de kunstneriske vækstmiljøer, erhvervslivet og publikumsoplevelser,” siger Mette Blum Marcher, formand for Øernes Kunstfond.

Fonden støtter f.eks. også en ny camino-vandretur; det er projektet  ”Carl Nielsen Caminoen”, som er en musikalsk vandretur i naturen.

Efterlysning af seje projekter

For at udbrede kendskabet til fondenes støttemulighederne, efterlyste de Regionale Kunstfonde i sommer “seje” kunstprojekter via Facebook. I opslaget lød det således:

”Arbejder du eller din organisation i grænsefeltet mellem kunst og kultur og vækst og erhverv, så er det nu, I kan søge midler til jeres projekter hos de Regionale Kunstfonde, som dækker over Den Jyske Kunstfond og Øernes Kunstfond.”

Brugen af sociale medier har måske medvirket til, at der i alt kom 120 ansøgninger til de ca. 7 mio. kr.. Øernes Kunstfond modtog således i alt 52 ansøgninger, hvoraf 13 projekter nu modtager støtte. Og Den Jyske Kunstfond har modtaget i alt 68 ansøgninger, hvoraf 30 projekter nu har fået besked om, at de modtager støtte.

Se den samlede liste over alle de projekter, som Øernes Kunstfond støtter, her.Se den samlede liste over alle de projekter, som Den Jyske Kunstfond støtter, her.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her