Skip to main content

Tirsdag den 6 oktober åbnede folketinget og traditionen tro holdt Statsminister Mette Frederiksen sin åbningstale. OPS-Indsigt bringer her et kort view over talens højdepunkter i perspektiv af offentligt-privat samarbejde

”Vi kan kun bringe Danmark ind i fremtiden ved at investere”, sagde Statsminister Mette Frederiksen i hendes åbningstale.

Investering og retten til afkast af investeringen har netop præget det specialiserede socialområde de sidste uger efter, at Social- og Indenrigsminister Astrid Krag luftede hendes forslag om at forbyde profit på socialområdet.

Man kunne derfor godt have forventet, at Statsministeren dvælede en anelse ved det begreb, men ikke et ord om profit, eller afkast investering i en privat virksomhed på socialområdet.

Tak til alle sektorer

Det indledende fokus i hendes tale var en tak til hele Danmark for indsatsen under coronakrisens uanset, hvor vi befinder os. Alle blev nævnt og ingen blev ekskluderet eller udskammet fordi man tilhørte en særlig sektor

”Fagforeninger. Arbejdsgiverorganisationer. Virksomheder. Frivillige foreninger. Kulturinstitutioner. Offentlige myndigheder – alle jer, som hjælper og får Danmark igennem: Tak.” Sagde Statsministeren.

Penge løser ikke alt

Hun understregede, at Danmark er et verdens bedste velfærdssamfund og derfor ønsker hun en ny velfærdslov, for vi har ifølge Mette Frederiksen et velfærdssamfund, der både har en forsiden men også en bagside og dvælede et øjeblik ved, sagen om Else.

”Men kroner og ører er langt fra hele svaret. Vi får aldrig løst problemerne, hvis det er dér, diskussionen begynder og ender.” sagde hun og pegede dermed på at det ikke bare handler om penge, når vi skal have velfærden til at fungere.

Det handler om respekt, faglighed og ledelse.

Vil slippe kommunerne fri

Hun nævnte ikke, at flere friplejehjem kunne være en løsning, således som venstre har foreslået. Til gengæld gik hun på strandhugst hos den tidligere VK-regering, der har stået i spidsen for frikommuneforsøgene. 

Regeringen vil nu give syv danske kommuner fuldstændig frihed på et udvalgt velfærdsområde det være sig inden for folkeskolen, dagtilbuds- eller ældreområdet.

Kommunerne Helsingør Rebild, Viborg, Middelfart, Holbæk, Langeland og Esbjerg skal ifølge Mette Frederiksen sammen med byråd sætte den enkelte dagpleje, børnehave, skole, hjemmeplejeenhed eller det enkelte plejehjem fri fra gældende kommunale regler.

Det kræver opbakning fra så vel de enkelte kommuners byråd som af folketinget.

”Vi behøver ikke lovgive om alt mellem himmel og jord,” sagde Mette Frederiksen. Et interessant perspektiv, når man lige tænker tilbage på de seneste ugers debat om profit og velfærd, hvor meget af debatten tager afsæt i enkeltsager, hvor løsningen er lovgivning ud fra det.

Vil bringe offentlig og privat forskning sammen

På det grønne område skal Danmark skal været et udstillingsvindue for verden og derfor vil regeringen øge investeringerne i grøn forskning. I år fra 1,2 milliarder kroner til 2,3 milliarder kroner.

”Vi bringer den offentlige og private forskning tættere sammen – med klimapartnerskaber mellem staten, virksomheder, erhvervsorganisationer, landbruget og fagbevægelsen,” sagde hun.

Sigtet er at man vil skal investere dér, hvor klimaet og Danmark har mest at vinde.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply