18 kommuner får 354 millioner kroner i særtilskud – se tallene her

Del artiklen:
"Vi holder hånden under velfærden i de kommuner, der har det særligt svært," siger social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) i forbindelse med særtilskud. - Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Lolland blev den store vinder, da Social- og Indenrigsministeriet onsdag fordelte særtilskud for 2021.

Af Arne Ullum, arne@nb-medier.dk

Kommunerne er blandt de største indkøbere af private serviceses, men i mange kommuner halter økonomien og man er nødt til at gældsætte sig, for blandt andet at kunne iværksætte nødvendige anlægsprojekter.

Læs også:
Fattige kommuner gældsætter sig for tre milliarder til anlægsprojekter

Onsdag blev Lolland med et særtilskud på 81 millioner kroner den store vinder, da social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) kort før middag offentliggjorde fordelingen af særtilskud på ialt 354 millioner kroner fra den såkaldte paragraf 16-pulje til vanskeligt stillede kommuner. Lolland får dermed 26 millioner mere end sidste år.

”Danmark er for lille til store forskelle. Der skal være råd til en ordentlig velfærd i hele landet. Derfor har vi indgået en bred politisk aftale om en mere retfærdig udligning. Vi har også åbent sagt, at vi aldrig kan få et system, der tager højde for alle særlige forhold i de enkelte kommuner. Derfor er puljen med særtilskud til vanskeligt stillede kommuner permanent forhøjet som følge af reformen, så vi holder hånden under velfærden i de kommuner, der har det særligt svært,” siger social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) i en pressemeddelelse.

54 kommuner havde søgt om penge fra puljen, og ministeren har dermed valgt at sige helt nej til to ud af tre ansøgere. Dette er en større andel en sidste år, hvor 22 kommuner fik tilskud.

Puljen til fordeling i 2021 er på 355,3 mio. kroner, men knap en million er på forhånd give til Aabenraa vedrørende det tyske mindretal, og derfor har ministeren i dag fordelt 354 millioner kroner.