Skip to main content

Folketingets partier forhandler på fuldt tryk om affaldssektoren som første led i en handlingsplan, der skal sikre, at Danmark reducerer CO2-udledningerne med 70% i 2030, men processen trækker ud.

En af de store knaster som man ikke lige havde set komme, er et hjørne af klimaplanen

Det handler konkret om, at Klimaminister Dan Jørgensen vil liberalisere og konkurrenceudsætte affaldssektoren. Håndtering af genanvendeligt og forbrændingsegnet affald skal sendes i udbud og forbrændingsanlæggene skal udskilles fra kommunerne og potentielt gøres til aktieselskaber, som stadig må være kommunalt ejede, men skal konkurrere på lige vilkår med private selskaber.

Det har de seneste uger skabt en del debat både her på OPS-Indsigt og på Altinget.

I sidste uge havde administrerende direktør i DI, Lars Sandahl Sørensen og bestyrelsesformand for Carlsberg Group Flemming Besenbacher et interessant fælles oplæg, netop på Altinget. Her fastslår de, at det kan og skal ikke være en kommunal kerneopgave at drive affaldsanlæg, som ved at sortere og genanvende affaldet skaber råvarer i erhvervslivets produktion.

Det fik positiv respons fra Klimaminister Dan Jørgensen, som på Twitter skriver: ”Tak for et vigtigt indspark.. Godt at høre at erhvervslivet er klar.”  Men denne tweet provokerede klart det kommunale monopolsegment.

Forhandlinger udsat hele sidste uge

Mens debatten raser ude i det offentlige rum, trækker forhandlingerne i langdrag på Christiansborg.  Alene i sidste uge blev de udsat hele fem gange det oplyser de konservatives klima- og miljøordfører Mette Abildgaard (K) over for CleantechWatch. Og fredag var der heller ikke indkaldt til forhandlinger.

Ifølge Klimaministeriet har det ikke været muligt at samle hele forligskredsen. Det undrer dog de konservatives klimaordfører i denne coronatid, hvor alt kan håndteres digitalt, men på twitter kan man iagttage en stadig stigende irritation.

Dansk Affaldsforening trækker undersøgelse ind i kampen

Mens der altså synes at være bred enighed om målene om øget genanvendelse og mindre forbrænding, kan stridspunkterne i forhandlingerne om regeringens affaldsudspil – og i den brede debat om indretningen af affaldssektoren – koges ned til graden af liberalisering. 

Her har Dan Jørgensens forslag og debatten på de sociale medier fået Dansk Affaldsforening, der blandt andet repræsentere 55 fælleskommunale affaldsselskaber, op på barrikaderne.

Her mener man, at affaldssektoren udgør kritisk infrastruktur og derfor bør ikke sælges til kommercielle virksomheder. Det samme mener et stort flertal af danskerne ifølge en ny måling, som Kantar/Gallup har foretaget for Dansk Affaldsforening.

”Målingen er et stærkt signal til regeringen og Folketinget om at droppe privatiseringen af affaldssektoren,” skriver Dansk Affaldsforening i en pressemeddelelse fredag den 12 juni.

To ud af tre mener, at kommunal affaldsforsyning er kritisk infrastruktur

Undersøgelsen fra Kantar/Gallup, angiver at 2 ud af 3, mener at affald er kritisk infrastruktur, og at området bør være på offentlige hænder.

Konkret svare 69 pct. af de adspurgte, at de er enige eller overvejende enige i, at kommunal affaldsforsyning – blandt andet behandling af affald på sorteringsanlæg – er kritisk infrastruktur. Ligesom 64 % siger nej til, at kommunale anlæg bør sælges til kommercielle virksomheder.

Hos Dansk Affaldsforening er man da også glad for undersøgelsens resultat

”Det er glædeligt, at der er så massiv opbakning i befolkningen til at holde kontrollen med vores kritiske infrastruktur. Det er et stærkt signal til Folketingets partier, der netop nu forhandler om sektorens fremtid, om at lade være med at privatisere sektoren, som regeringen har foreslået. Kommuner og affaldsselskaber er rygraden og sikrer, at vi har styr på affaldet og opnår de miljø- og klimagevinster, vi som samfund har sat os for,” siger Mads Jakobsen, formand for Dansk Affaldsforening.  

OPP er også en mulighed

Det skal her bemærkes at undersøgelsen som Kantar/Gallup har foretaget for Dansk Affaldsforening, siger intet om, at der ikke må oprettes private eller partnerskabsbaserede energi eller affaldssorteringsanlæg.

OPS-Indsigt har tidligere bragt en artikel, hvor kommerciel direktør for Urbaser A/S, Stefan Olin. Her tolker man Dan Jørgensens udspil hel anderledes ikke ideologisk:

Vi tolker klimaminister Dan Jørgensens udspil som ikke-ideologisk. Det handler ikke om privatisering eller offentligt ejerskab, men om at gøre det bedst muligt. Majoriteten af de kommunale affaldsselskaber gør et imponerende arbejde. Vi er sikre på, at vi kan hjælpe med at gøre det endnu bedre, men det kan lige så godt være i fælles selskaber, hvor kommunerne bevarer den politiske kontrol,” siger Stefan Olin.

Han foreslår i stedet at man mødes og drøfter potentialet ved offentligt-private samarbejdsmodeller, som OPP.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply