Skip to main content

I november 2024 offentliggjorde I/S Vestforbrænding på vegne af de 18 ejerkommuner et udbud af restaffald, som var det første af sin art på Sjælland og nu har Vestforbrændingen vundet udbuddet i konkurrence med to andre.

Det fremgår af en pressemeddelelse.

Udbuddet er interessant, dels fordi det er det første af sin karakter på Sjælland, men også fordi forbrændings virksomheden, der er ejet af 19 kommuner, har været både ordregiver og tilbudsgiver på dette udbud.

Så hvordan hænger det lige sammen?

“Det er sket på helt almindelige udbudsvilkår. Vi har organisatorisk haft vores ordregivere og tilbudsgivere adskilt af helt vandtætte skotter i hele processen,” oplyser Kommerciel chef på Vestforbrænding, Heine Winding Lauenborg til OPS-Indsigt.

Teknisk set er det således, at det er I/S Vestforbrændings helejede selskab VF Affaldsenergi ApS, som har givet tilbud på de enkelte delaftaler og I/S Vestforbrænding, der har fungeret som ordregiver for de 18 kommuner. Det sidste fremgår tydeligt af udbudsmaterialet.

En lakmusprøve

De 18 kommuners udbud er et første-gangs-udbud, som kommer i slipstrømmen af ændring af Lov om miljøbeskyttelse, der blev vedtaget den 2. juni 2023, der kræver at kommunerne skal udbyde behandling af det forbrændingsegnede affald fra de kommunale indsamlingsordninger. 

Læs også: Konkurrenceudsættelse af affaldsforbrændingssektoren er timet skævt

”Vestforbrænding er ligesom de øvrige affaldsenergianlæg i Danmark i en enorm omstillingsproces, hvor vi nu skal agere på kommercielle vilkår og ikke, som tidligere, har vores ejerkommuner som fødte kunder. Det har været en lakmusprøve for os, om vi kunne stå distancen. Og det kan vi,” lyder det fra en tilfreds Heine Winding Lauenborg.  

Hos vestforbrændingen har man hele tiden antaget, at man stod stærkt i en konkurrencesituation, men man har på ingen måde taget det for givet, understreger han.

”Der er eksempler på, at andre affaldsenergianlæg ikke har kunnet byde en pris der var konkurrencedygtig nok, hvilket har medført, at nogle af deres ejerkommuner har valgt andre anlæg, og hvor resultatet blandt andet er blevet, at transporten fra indsamling til anlæg er blevet øget markant,” fortæller Heine Winding Lauenborg.

To ud af syv interesserede gav tilbud

Hele syv aktører har udvist interesse for udbuddet og både ARC og Argo har budt på hele eller dele af opgaven. 

Hertil kommer, at med Vestforbrændingen som vinder, skal kommunerne ikke ændre i logistik, indsamling og transport af affald.

Aftalen er toårig og løber fra 1. juli 2025 med mulighed for forlængelse to gange af et års varighed.

Læs også: Dan Jørgensen provokerer kommunalt affaldsmonopol

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind