Forsker sender profitforbud til hjørnet

Et forbud mod profit på velfærd er ifølge professor baseret på politisk gætværk og han er ikke den eneste, der det sidste halve år har sat spørgsmålstegn ved rationalet i et profitforbud. Tidligere har der både fra finanssektoren, jurister og et af regeringens støttepartier været udtrykt kritik.
Artikler og viden har gennem årene, været kopieret uden ophavsret, hvad enten man har benyttet sig af kopimaskiner, CD-brændere eller blot lagt artikler fra nettet i en PDF. En ny sag sætter ophavsretten for nichemedier i perspektiv.

Forsvarsministeriet krænkede i to år ophavsret hos nichemedie

Over 200 artikler hentet fra et enkelt abonnement hos nichemediet OLFI blev gennem to år delt i Forsvarsministeriets departement med 300 medarbejder. Sagen er afsluttet med et forlig på over en kvart million kroner, men illustrerer også nichemediers balance i samarbejdet med det offentlige.
Tidligere afdelingschef i Rigspolitiet er tiltalt for at have modtaget 790.000 kroner i bestikkelse af konsultenten Mariann Færø, der også er hendes veninde. Mariann Færø er tiltalt for at have ydet bestikkelse.

Tidligere chef i Rigspolitiet er endelig tiltalt for bestikkelse

Det har taget fire år at rejse tiltale mod en politichef, der sendte opgaver for 10,5 millioner kroner til sin veninde og modtog 790.000 kroner, lyder anklagen.
Social- og Ældreminister har efter tre uger svaret på et spørgsmål i Folketingets Social- og Ældreudvalg og det bærer mest præg citater fra ministerielle vejledninger, hvor ministeren benytter sig af en kattelem.

Minister bruger kattelem i et svar om kommunale prisberegninger

Social- og Ældreminister Astrid Krag vil ikke forpligte kommunerne til automatisk at lægge omkostningskalkulationerne frem, når de beregner priser til frit valg af hjemmehjælp. Det fremgår af et svar til Folketingets Social- og Ældreudvalg, skriver redaktør Steen Houmark i denne analyse.

Turbulent udbud af akuthelikoptere

Regionernes milliard udbud af fire akuthelikoptere er belagt med udfordringer. Først var der vanskeligheder med at få tilbudsgivere, herefter er man endt i Klagenævnet for Udbud for at have afvist en tilbudsgiver og endelig har en luftfartsinspektør antydet, at udbuddet var skræddersyet.
”Ingen af os har lyst til at begå en fejl og havne på en eller anden forside, så vi forsøger naturligvis at forsikre os mod klager," siger administrerende direktør i SKI, Signe Lynggaard Madsen til OPS-Indsigt

Klagestrøm klemmer offentlige udbydere ind i et hjørne bag en mur af regler

”Vi føler os nogle gange som skydeskive,” siger adm. direktør i SKI, Signe Lynggaard Madsen med henvisning til strømmen af klager. I et interview fortæller hun bl.a. hvorfor SKI foreslår, at man sætter et udbud på stand by, hvis der klages i processen og hvorfor hun annullere med stolthed.
Modelfoto

Udbud – Når du bliver slået hjem i ludo

Taber man et udbud, skal man klage med omtanke og undlade at klager over ’spillereglerne’ i et ’spil’, man selv har valgt at deltage i – uden at påpege uhensigtsmæssighederne, imens spillet er i gang, lyder det fra den administrerende direktør for Staten og Kommunernes Indkøbsservice.
Branche- og arbejdsgiverforeningen KA Pleje kalder ny dom et attentat mod borgerens frie valg af hjemmehjælp

Dom kan sabotere borgernes frie valg af hjemmehjælp

”Det er en kulsort dag for det frie valg på ældreområdet.” Det siger Karsten Høgild administrerende direktør i arbejdsgiverforeningen KA Pleje, efter Retten i Holstebro fredag har afvist påstanden om, at Struer Kommune ikke har betalt en plejeleverandør retvisende betaling.
Betaler kommunerne erstatning, når de begår fejl? - Det er et tilbagevendende spørgsmål blandt flere læsere af OPS-Indsigt.

Gentofte Kommune skal betale 1,2 millioner kroner i erstatning

Klagenævnet for udbud har konstateret, at Gentofte Kommune handlede i strid med principperne om ligebehandling i en udbudssag og herved handlet ansvarspådragende over for taberen af et udbud. Derfor er kommunen pålagt erstatning svarende til 28 % af kontraktsummen.
”Der har ikke været hjemmel, før vi har fået det afklaret," siger KL-formand Jacob Bundsgaard (S) i en kommentar til, at kommunerne nu skal bistå privatskolerne ift. lyntest.

Sagen om lyntest på privatskoler ligner opgave-skubberi

Privat- og friskoler kan nu gå i dialog med kommunerne om lyntest efter en afklaring i Sundhedsministeriet, men sagen giver et billede af både juridiske spidsfindigheder, abeskubberi og kommunernes udfordringer med deres dobbeltrolle, skriver redaktør Steen Houmark i denne analyse.
Det er endnu ikke til at sige, hvornår og om Social- og Ældreminister Astrid Krag har forhandlet sig til en aftale med støtte partierne et forbud mod profit.

Forbud mod profit kan medføre en lukningsbølge blandt sociale tilbud

Regeringen forhandler på fjerde måned en løsning, hvor private sociale tilbud i jagten på profit tilbydes at blive omlagt til selveje. Dansk Industri har gennemført en undersøgelse blandt de private sociale tilbud. Læs om deres svar, overskudgrad og mulige konsekvenser.
Konkurrencerådets formand, Christian Schulz, mener, at det offentlige i højere grad bør udsætte deres juridiske rådgivning for konkurrence

Offentlige indkøb af advokater giver for lidt konkurrence mellem advokater

De store advokathuse tager alle opgaverne og Kammeradvokatens aftale bør konkurrenceudsættes lyder det bl.a. fra konkurrencerådet i en ny analyse af advokatbranchen. Hos kammeradvokaten anbefaler man, at politikerne tager fire hensyn i betragtning inden de beslutter sig. Læs dem her.