Hos Kammeradvokaten alias advokatfirmaet Poul Schmith har man noteret sig en række udfordringer ved den seneste ekspertgruppes undersøgelse af Kammeradvokaten, hvor man bl.a. anbefaler at nedlægge Kammeradvokat-funktionen.
Det er budskabet fra Jens Bødtcher-Hansen, der er Managing Partner for Kammeradvokaten, da OPS-Indsigt ringer ham op.
Han bemærker særligt, at ekspertudvalget med professor Philipp Schröder i spidsen ikke kan konkludere, at der kan opnås et øget statsligt provenu ved en konkurrenceudsættelse. Noget som ellers var et centralt fokus for ekspertudvalget.
Læs også: Ekspertudvalg anbefaler en Regeringsadvokat og afskaffelse af Kammeradvokaten
“Konklusionen er interessant set i lyset af, at afsættet for undersøgelsen var at undersøge, om staten kunne opnå et øget provenu ved en konkurrenceudsættelse, som nu viser sig at være ikke eksisterende. Samtidig fremhæves der en række risici,” siger Jens Bødtcher-Hansen til OPS-Indsigt.
Han glæder sig over, at det meget klart fremgår af rapporten, at den nuværende ordning fungerer tilfredsstillende, og at staten i dag får løst sine opgaver med en tilfredsstillende kvalitet og ensartethed for brugerne.
Risikovurderingen fylder mere end løsningerne
Han gør opmærksom på, at Kammeradvokat-funktionen er en del af den grundlæggende juridiske infrastruktur på tværs af staten. Der er derfor meget på spil for staten, hvis man slavisk følger en af de tre modeller som ekspertudvalget har præsenteret.
Jens Bødtcher-Hansen peger på, at de tre modeller, som ekspertudvalget beskriver omkring konkurrenceudsættelse, fylder langt mindre i rapporten end den plads, man bruger på at beskrive de mange risici, der er ved modellerne.
“Jeg tror faktisk aldrig, jeg har set så mange risici beskrevet,” siger han med henvisning til, at han har svært ved at se, at det skulle være i statens interesse at påtage sig en masse risici uden samtidig at have udsigt til besparelser.
“Jeg kan ikke undgå at få den tanke, at hensynene bag anbefalingerne om konkurrenceudsættelse mere er båret af hensynet til vores konkurrenter end hensynet til staten.”
Interesseorganisationer presser på
Det er ikke utænkeligt, at Jens Bødtcher-Hansen har ret i hans antagelse om, at hensynet til konkurrenterne spiller en rolle. Både Dansk Erhverv og interesseorganisationen Danske Advokater håber, at regeringen vil følge den mest vidtgående af de tre modeller, der indebærer en opsigelse af den nuværende kammeradvokataftale.
”Nu skal regeringen leve op til sit eget regeringsgrundlag og få konkurrenceudsat det her område. Den nuværende ordning er både utidssvarende og svækker konkurrencen,” lyder det fra administrerende direktør Brian Mikkelsen i Dansk Erhverv.
Hos interesseorganisationen Danske Advokater, er formand Jesper Rothe “meget positiv” over ekspertgruppens rapport med anbefalinger.
” Vi ser selvsagt de bedste muligheder i model 3., hvor hele aftalen opsiges og alle opgaver enten hjemtages, eller sendes i udbud. Når det er sagt, så er det vigtigste, at man får opsagt kammeradvokataftalen nu og her, så man kan komme i gang med en ny model”, siger Jesper Rothe i en pressemeddelelse.
Det hører her med til historien, at Poul Schmith trak sig fra Danske Advokater på grund af en utilfredshed med foreningens måde at forholde sig til Kammeradvokatordningen. Den gang sagde Jens Bødtcher-Hansen følgende i en pressemeddelelse:
”Vi har mistet tilliden til, at foreningen vil varetage vores interesser på et objektivt og sagligt grundlag i de fremadrettede drøftelser om kammeradvokatordningen, herunder på nøgtern vis være i stand til at redegøre for de mange fordele, som ordningen også indebærer.
OPS-Indsigt dykker i næste uge ned i, hvad det er for fordele man har ved Kammeradvokatordningen.
Står fortsat til rådighed
Jens Bødtcher-Hansen erkender, at der vil komme forandringer for Poul Schmith, hvis staten ikke længere ønsker en hovedleverandør i form af en Kammeradvokat-funktion, men det betyder ikke, at advokatfirmaet har lukket døren til staten.
Læs også: Kammeradvokaten inviterer ministre til dialog om fremtiden
”Vores firma har stået last og brast med den danske stat i snart 90 år. Vi har kæmpet side om side og vundet mange sejre for statskassen og fællesskabet. Vi har varetaget opgaven efter bedste evne og står fortsat til rådighed for den danske stat,” siger han.
Netop derfor har han også i et brev inviteret tre topministre til en drøftelse, hvor man sammen kan afsøge mulighederne for en ordning, som både muliggør, at kernen af det, der i dag fungerer godt, kan bevares, og samtidig tage højde for ønsket om at åbne op for flere leverandører på området.
Han er nemlig bekymret for, at hvis kammeradvokat-funktionen nedlægges og Poul Schmith bliver frigjort af bl.a. sin forsyningsforpligtigelse, så er der, som det nævnes i ekspertudvalgets rapport risiko for, at staten i forbindelse med en eller flere nye leverandører ikke i tilstrækkelig grad kan få opfyldt sit behov for juridisk bistand. Dette vil særligt gælde i situationer, hvor der er risiko for inhabilitet, lyder det.