Skip to main content

Konkurrencerådets principielle afgørelse fra december 2024, slår nu igennem i  Frederikssund Kommune, hvor man har brugt de sidste måneder til at genberegne priserne på friplejeområdet i perioden 2021 – 2024.

Det fremgår af et referat fra det politiske udvalg.

Samlet set skal der ske en efterbetaling på 3.391.303 kroner for årene 2021-2024. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen skal ikke godkende genberegningen, men kan kommentere på den, hvilket betyder, at en eventuel tilbagemelding potentielt kan påvirke det endelige efterbetalingsbeløb.

Har rettet op på beregningspraksis

Afgørelsen fra Konkurrencerådet understreger vigtigheden af korrekt beregning af afregningspriser i kommunale aftaler med private leverandører. Sagen belyser også, hvordan fejlbehæftet praksis kan føre til store efterbetalinger, som belaster kommunens budget.

Læs også: Konkurrencerådet giver Frederikssund Kommune påbud i sag om friplejetakst

Sagen er unik, fordi den er den første af sin art, hvor Konkurrencerådet så at sige har grebet ind og bedt en kommune rette op på sin beregningspraksis.

Hos Frederikssund Kommune har Mie Andresen, der er direktør for Velfærd, Arbejdsmarked og Sundhed tidligere slået fast, at kommunen har handlet i god tro.

“Vi har forsøgt at give rimelige og lige vilkår for både kommune og Attendo inden for lovgivningen, der efterlader en stor grad af fortolkning,” sagde hun i december.

Reguleringen skal ske løbende

Det hele startede i 2022, da Attendo A/S indgav en klage til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen over Frederikssund Kommunes beregningsmetode for afregningspriser på det private friplejehjem Attendo Lærkevej.

Frederikssund Kommunes skriver i det politiske sagsoplæg, at “Frederikssund Kommunes praksis havde til hensigt at balancere lovgivningens krav om dels at basere afregningspriserne på kommunens gennemsnitlige langsigtede omkostninger ved at drive et tilsvarende tilbud, samt dels at behandle den private og kommunale leverandør ens.”

Men der var den ulempe ved modellen, at reguleringen af priserne ikke skete løbende, men over en flerårig periode og det fastslog Konkurrencerådet i december var forkert.

Her fastslog man, at Frederikssund Kommune skulle sikre, at reguleringen af friplejeboligleverandøren skete løbende. Der måtte altså ikke gå så langt tid.

Noget tilsvarende var også en del af en Højesteretsafgørelse i 2022, hvor Brønderslev Kommune blev kritiseret for, at have handlet ansvarspådragende i beregningen af priser på hjemmeplejeområdet, ved også at have ladet gå for lang tid.

Kommunens beregningsmetode

Frederikssund Kommunes hidtidige praksis var at basere afregningspriserne på budgettet for et tilsvarende kommunalt plejehjem, Omsorgscenter Pedershave. Efterreguleringen skete således først to år senere, hvor eventuelle mer- eller mindreforbrug blev indregnet i afregningspriserne.

Konkurrencerådet kritiserede denne praksis, da den medførte, at Attendo A/S ikke blev reguleret på samme vilkår som den kommunale leverandør. Som følge af afgørelsen blev Frederikssund Kommune pålagt at genberegne afregningspriserne og foretage en efterbetaling til Attendo A/S.

Kommunens genberegning viser, at Frederikssund Kommune samlet set skal tilbagebetale 3.391.303 kroner for årene 2021-2024. Efterbetalingsbeløbene fordeler sig således:

ÅrEfterbetalingsbeløb (i kroner)
20214.172.350
20223.846.657
2023-2.759.439
2024-1.868.265
I alt3.391.303

Den høje efterbetaling i 2021 skyldes, at det kommunale plejehjem havde et merforbrug, hvilket ikke var blevet afspejlet i de oprindelige afregningspriser. For 2023 og 2024 er efterbetalingen negativ, fordi de oprindelige afregningspriser allerede havde taget højde for tidligere års merforbrug, fremgår det af det politiske sagsoplæg.

Læs også: Brønderslevsagen – stridens kerne set i et kommunalt perspektiv

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind