Stort set samtidig med at Økonomistyrelsen udsendte en rapport, der i store træskolængder lægger op til at afskaffe kammeradvokat-titlen og konkurrenceudsætte statens indkøb af advokatydelser, sendte kammeradvokaten en invitation til dialog til både Forsvarsministeren, Udenrigsministeren og Finansministeren.
“Vi vil gerne opfordre til, at vi mødes for i fællesskab af afsøge mulighederne for en ordning, som både muliggør, at kernen af det, der i dag fungerer godt, kan bevares, og som samtidig tager højde for ønsket om at åbne op for flere leverandører samt for vores forretningsmæssige grundlag,” skrev Jens Bødtcher-Hansen, der er Managing Partner for Kammeradvokaten (Poul Schmith). (Selve brevet vender vi tilbage til senere)
Læs også: Ekspertudvalg anbefaler en Regeringsadvokat og afskaffelse af Kammeradvokaten
Brevet, som indeholdt invitationen, er både interessant og naturlig, for Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, var hurtigt ude i Børsen med en melding om, at han var klar til straks at opsige den nuværende kammeradvokataftale.
Med straks mente han inden nytår, og dermed potentielt inden regeringen og evt. aftalepartier havde fundet frem til en endelig model for, hvordan staten i fremtiden skal håndtere sine indkøb af advokatydelser.
Øget konkurrenceudsættelse giver øgede risici
Vi har gennemgået ekspertudvalgets rapport i en anden artikel, og her er en af de interessante iagttagelser, at en af teserne bag ekspertudvalgets undersøgelse har været, at man potentielt kunne få advokatydelserne billigere, hvis man konkurrenceudsatte dem.
Men nu viser rapporten, at Kammeradvokatens priser ligger over 30 pct. under markedets priser, og det kan ikke påvises, at staten vil kunne frigøre et provenu ved konkurrenceudsættelse.
Hertil kommer, at man i rapporten fastslår, at risiciene øges i takt med omfanget af konkurrenceudsættelse.
Opfordre til en balanceret tilgang
I brevet til de tre ministre, som OPS-Indsigt er i besiddelse af, går Jens Bødtcher-Hansen ikke ind i de konkrete anbefalinger, men henholder sig til, at anbefalingerne hver for sig og ikke mindst til sammen er meget vidtgående, som han skriver.
“Såfremt regeringen måtte ønske at gå videre med nogle af anbefalingerne på trods af, at særlig de, der angår konkurrenceudsættelse, ikke ses at ville føre til besparelser for staten, vil vi opfordre til en balanceret tilgang med fokus på at bevare de tværgående faglige og økonomiske synergier, som ordningen giver staten i dag,” skriver han.
Samtidig understreger han behovet for en gradvis og forsvarlig implementering af de ændringer, man måtte beslutte sig for hen over en længere årrække, hvor erfaringer kan indhentes i tråd med det ekspertudvalget selv anbefaler.
Ikke for enhver pris
Endelig påpeger Jens Bødtcher-Hansen over for de tre ministre, at de omfattende initiativer som anbefales i rapporten, herunder afskaffelse af kammeradvokattitlen er så vidtgående, at advokatvirksomheden Poul Schmith bliver nødt til at overveje firmaets fremadrettede position og retning.
“Det er ikke det, som vi ønsker, endsige har søgt, men det er for os helt afgørende, at vi – i det omfang staten fortsat ønsker en fastere relation til os – får mulighed for at betjene staten på samme høje niveau som hidtil, men også kan udvikle vores forretning over for andre kunder uden en række bindinger, som reelt umuliggør en sådan udvikling,” skriver han.
De bindinger der henvises til, er for eksempel den udfordring der vil opstå, hvis Poul Schmith ender med hovedsageligt at behandle de sagstyper, der relaterer sig til skattebetalinger, ledelsesansvar, erstatningskrav og efterlevelse af myndighedsafgørelser.
Det svarer i store træk til det ekspertudvalget kalder Model 2., hvor halvdelen af kammeradvokatens område konkurrenceudsættes.
Brevet til de tre ministre er som det fremstår pænt, men særlig afsnittene omkring konkurrenceudsættelsegraden, altså mængden af opgaver Poul Schmith kan komme til at konkurrere om, samt de bindinger, som en leverandør er underlagt, når de levere til staten sender et signal om, at Poul Schmith måske ikke er med ombord for enhver pris.
Vi har under udarbejdelsen kontaktet de tre ministre, for en kommentar, men Forsvarsministeren er kørt galt – Finansministeren oplyser ikke hvem han agter og mødes med lyder det og Udenrigsministeren har været travlt optaget af statsbesøg..