Blandt de private aktører på sundhedsområdet oplevere godt halvdelen, at patienterne ikke er velinformerede i forhold til deres ret til at blive henvist til en privat sundhedsvirksomhed. Faktisk går det den forkerte vej, det fremgår af branchestatistikken, som netop er udkommet.
I 2022 var det et flertal, der oplevede, at patienterne var velinformerede, men sådan var oplevelsen ikke i 2023.
Udfordringen er interessant, for selvom de private hospitaler og klinikker kun udgør derfor en beskeden økonomisk størrelse i det samlede sundhedsvæsen (1,5 pct), så handler det om 250.000 patienter, der blev viderehenvist til et privathospital i 2023.
Læs også: Det halter med at informere patienterne om deres rettigheder
Men det er ikke kun de private sundhedsvirksomheder oplever, at patienterne ikke bliver informerede om deres rettigheder. I august kunne Politikken dokumentere, at et hospital eksempelvis først tilbød patienten udredning efter mere end 30 dage, uden, at vejlede om retten til at blive behandlet på et andet offentligt hospital eller på privathospital.
”Artiklen i Politiken har ført til, at ministeren nu indkalder Danske Regioner, Ældre Sagen og Sundhed Danmark til et møde, hvor vi kan drøfte den alvorlige problemstilling og mulige løsninger hurtigst muligt”, siger Jakob Rixen, der er direktør for Sundhed Danmark.
Behov for et registreringspunkt
Men hvad skal der egentligt til for, at man får vendt den udvikling, så både patienter og virksomheder oplever en bedre information?
”Jeg har store forhåbninger til arbejdet om, at sikre mere information til patienterne. Det handler nemlig grundlæggende om mere og bedre information, men så handler det også om, at man sikrer, at dem der arbejder på de regionale patientkontorer og i den nye private patientvejledning, får et sted hvor de kan aflevere deres iagttagelser. Det kan fx være i situationer, hvor patientvejlederne opdager, at patienterne ikke er blevet informeret om deres patientrettigheder,” siger Jakob Rixen.
Han peger altså på en form for registreringspunkt og håber på, at han ved det møde som ministeren har indkaldt til, kan få drøftet fremtidige perspektiver, der kan øge bevidstheden hos både patienter og personale i forhold til patientrettighederne.
Patientrådgivning på Finansloven
Jakob Rixen nævner i vores interview `den private patientrådgivning´. Det er en ny type rådgivning, hvor man i Finansloven for 2024 har afsat midler frem til og med 2027 til at styrke patienters adgang til patientrådgivning ved at oprette en privat patientrådgivning som supplement til de eksisterende regionale patientkontorer.
Formålet med den private patientrådgivning er at sikre en privat og uvildig patientrådgivning for patienterne.
Sundhedsstyrelsen har haft opgaven i udbud i september og der er forventning om, at styrelsen vælger en leverandør her i oktober, som kan starte op 1.december.