Skip to main content

Torsdag skinnede solen fra en skyfri himmel over Klædebo i Kokkedal, hvor der var inviteret til rejsegilde for bygningerne til et nyt friplejehjem med 60 boliger, som en af bygherrerne i friplejebranchen, Scandinavian Property Development (SPD) står bag.

Det er SPD`s femte friplejebyggeri i Danmark, som allerede er solgt til ejendomsinvestoren Northern Horizon og man har flere byggerier i pipelinen.

”Det her projekt startede i 2019, og tiden der er gået siden, gør jo også, at jeg har haft mange dialoger med mange af jer, der er til stede i dag og har bidraget til, at vi nu står her,” lyder det fra SPD-direktør direktør Niclas Thorsbrenner, da han takker for samarbejdet med håndværkerne og de mange involverede.

Herunder entreprenøren Thormann og Danielsen Arkitekter.

Tålmodig optimist

Et samarbejde der er gået over flere kommunalbestyrelsesperioder og med skiftende ansigter som Niclas Thorsbrenner udtrykker det, ”men det har også givet en interessant indsigt i både ældreråds og kommunalbestyrelsesmedlemmers liv og hårdt pressede kalendere,” siger han.

Han lægger ikke skjul på, at der har været et stort samarbejde med kommunens embedsfolk, bl.a. ift lokalplansarbejdet, ”men vi er superglade for, at vi står her i dag fem år efter,” siger Niclas Thorsbrenner til OPS-Indsigt.

Han understreger flere gange, at det her med, at få bygget et friplejehjem er noget, der kræver tålmodighed, for det tager tid. ” Og her er du bare nødt til at være optimist og holde fast i, at det nok skal lykkedes,” siger Niclas Thorsbrenner.

Kommunal bevågenhed

Men der er ingen tvivl om, at friplejehjemmet, skønt det er et privat initiativ på en grund, som ikke har været ejet af kommunen, har stor kommunal bevågenhed.

Således er både kommunaldirektør Morten Winge og velfærdsdirektør Jan Dehn mødt op til rejsegildet.

”Det her byggeri giver virkelig god mening, hvor vi trækker på nogle af de ressourcer, der er i den private sektor, både mht økonomi, men også i det lange samarbejde jeg regner med, at vi i kommunen skal have med Attendo som friplejeleverandør,” siger Annette Wiencken (C), formand for Social- og seniorudvalget i Hørsholm Kommune, da vi fanger hende lige efter hendes tale.

Hun peger på, at med den økonomi der er i kommunerne, ville det være svært at realisere de mange plejehjemspladser, som vi får behov for, hvis man ikke havde samarbejdet med de private aktører.

Grundighed i planlægningen

”Jeg glæder mig mest af alt til, at stedet åbner og at borgerne får valgfrihed. Det er jo det, som er hele meningen med friplejehjem og friskoler. Det er jo at give borgerne en valgmulighed,” siger Annette Wiencken.

Det der har gjort størst indtryk på hende som politiker, er hele den grundighed, som planen for byggeriet er lagt med og man har været i stand til at skabe bygningen ”inde fra og ud” så det passer til området.

”Det kunne måske være gået hurtigere, men vi har jo som kommune også et ansvar for, hvor det er vi giver tilladelse til, at der bygges og så skal vi tænke på, at et friplejehjem også skal ligge et sted, hvor vi tror de ældre vil søge hen,” siger Annette Wiencken.

Interessante features

Hos plejevirksomheden Attendo har man været glad for den dialog, man har haft med kommunen og ser frem til at kunne rykke ind i foråret 2025

”Vi er glade for etableringen af et nyt moderne plejehjem i Hørsholm med i alt 60 lejligheder. Boligerne består af private lejligheder med store og hyggelige fællesarealer med plads til aktiviteter og rekreation. Det er det tredje friplejehjem som Attendo etablerer i Danmark,” siger Camilla Henneryd, der er regional virksomhedschef hos Attendo til OPS-Indsigt.

Og netop det med aktiviteter er interessant, for Peter K. Danstrup fra Danielsen Arkitekter nævnte under hans tale til de fremmødte, at plejehjemmet skal indeholde anderledes features som en sportsbar og et orangeri på toppen af plejehjemmet. Herfra skal beboerne kunne nyde udsigten ud over de nu fredede og mere end 200 år gamle fabriksbygninger for den kongelige klædefabrik, som i dag huser et nyt liv for en række mindre virksomheder.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind