Skip to main content

Der er omkring 42 millioner afregninger om året fra landets lægepraksisser. De praktiserende læger får generelt et økonomisk tillæg fra regionerne for hver ydelse, de giver en patienten.

Men i Region Nordjylland har man mistanke om, at flere klinikker, der drives under partnerskabskonstruktionen ”alles lægehus”, har indsendt regninger om for mange tillægsydelser og det fører nu til en politianmeldelse af flere lægeklinikker.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Region Nordjylland, hvor det også fremgår, at det ikke kun er politiet som regionen har sendt en anmeldelse til. – Det vender vi tilbage til.

Begrundet mistanke

Region Nordjylland har siden engang i 2023 været i gang med at undersøge ydelser og honorering i samtlige lægeklinikker i Nordjylland, der samarbejder med ”alles lægehus”.

Det sker efter en henvendelse fra Danmarks Radio medens mediet optog programmet ”Kontant”, som er blevet udsendt de seneste uger.

I den forbindelse indhentede mediet viden via aktindsigt og samtaler med tidligere ansatte i partnerskabskoncernen ”alles lægehus”, og på den baggrund sandsynliggjorde man usædvanligt mange tillægsydelser for bl.a. ”alles lægehus’ klinik i Aalborg.

Her behandlede man ifølge DR i 2021 eksempelvis 1.512 procent flere patienter for “mindre knoglebrud og reposition af skred i mindre led” end gennemsnittet for andre klinikker i regionen.

Regionens efterfølgende gennemgang af data har været med til at sætte lys på, hvorvidt der er hold i påstanden fra DR om, at der har været systematisk snyd med ydelser i ”alles lægehus”, lyder det fra regionsrådsformanden.

”Vi har politianmeldt flere klinikker. Vi mener, der er begrundet mistanke om, at der foregået snyd med ydelser, og at der derfor er udbetalt honorar, der ikke er honorarværdige,” siger Mads Duedahl.

Har arbejdet på det siden december

I en mail til Danmarks Radio skriver partnerskabskoncernen:

”Vi har altid haft et godt samarbejde med myndighederne – også Region Nordjylland. Derfor tog vi i december også kontakt til Region Nordjylland, da vi blev klar over, at der var sket fejl i vores registrering af ydelser i nogle af vores klinikker.”

”Det gjorde vi for at rette op på fejlen og tilbagebetale, hvad der måtte være uretmæssigt udbetalt, skriver ”alles lægehus”.

Hos ”alles lægehus” har man ingen yderligere kommentarer, da OPS-Indsigt henvender sig, men afventer nu politiets undersøgelse.

Vi ville ellers godt have spurgt indtil, hvad det er for en kontakt man har haft med Region Nordjylland i tre måneder og hvordan det kan være, at parterne ikke på tre måneder har fået afklaret i hvilket omfang der er tale om fejl, fagligt svigt eller snyd, samt hvor meget, der eventuelt skal betales tilbage.

Ud i strakt arm

Ifølge en juridisk ekspert, som OPS-Indsigt har talt med, tjener politianmeldelsen flere formål.

Dels holder den både de enkelte lægeklinikker og ”alle lægehus” ud i strakt arm væk fra Region Nordjylland, dels lukker den mediernes muligheder for at jogge rundt i sagen ned, da parterne i undersøgelsesperiode typisk vil henvise til politiets undersøgelse.

På den led hjælper regionen til at skabe ro for ”alle lægehus” og sig selv, selvom det aldrig er rart at stå med en politianmeldelse.

Desuden skiller Region Nordjylland sagen ad i et fagligt og et økonomisk spor ved at anmelde klinikkerne til hver deres instans.

Samtlige klinikker anmeldt til Styrelsen for Patientsikkerhed

I det faglige spor lægger Region Nordjylland i deres pressemeddelelse meget vægt på den instruks, der har været anvendt i ”alles Lægehus’ ” klinikker i Region Nordjylland.

”Instruksen viser, at der har været et større fokus på indtjening end på patienternes ve og vel. Det er stærkt bekymrende blandt andet at læse i instruksen, at kronikere helst ikke skal tilses, da de ikke udløser honorar for konsultationer,” siger Mads Duedahl.

Hertil kommer, at man i instruksen desuden beskriver, at personale skal være opmærksomme på mulige tillægsydelser. Ifølge ”alles Lægehus”, er denne instruks, som ikke er gældende i dag oprindeligt udarbejdet som til hjælp i de nordjyske klinikker.

På baggrund af bl.a. instruksen har Region Nordjylland vurderet, at der er grundlag for at indbringes samtlige ”alles lægehus” klinikker i Nordjylland til Styrelsen for Patientsikkerhed.

”Vi tager det her meget alvorligt. På baggrund af den instruks, der har været anvendt, ser vi os nødsaget til at indbringe samtlige ”alles lægehus`” klinikker for Styrelsen for Patientsikkerhed, siger Mads Duedahl.

Skærpet fokus

Ekspert i sundhedsjura lektor Kent Kristensen peger over for DR på, at sagen kan få flere forskellige konsekvenser, bl.a. kan der læger, der ejer ydernummerere på de klinikker, der er blevet politianmeldt, miste retten til at praktisere efter overenskomsten i regionerne.

Region Nordjylland lægger desuden op til en ny skærpet praksis.

”Vi kommer til at have et skærpet fokus på kontrol med praktiserende læger, og vi afviser ikke, at der også i fremtiden vil være flere klinikker, som vi på denne måde vil gribe til handling overfor,” siger Mads Duedahl.

Bemærk her, at regionsrådsformanden ikke alene adresserer læger tilknyttet ”alles lægehus.”

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind