Skip to main content

I april 2023 fremlagde Fødevareminister Jacob Jensen en model for hurtigere udbetaling af erstatninger til minkavlere, en såkaldt fast track-ordning. Efter en bred forhandling blev ordningen vedtaget i maj af regeringen, SF, Liberal Alliance og De Radikale.

Nu godt ni måneder senere har den første minkavler fået erstatning efter ordningen, det fremgår af en artikel i Landbrugsavisen, der kalder det en åben motervej

Det tog fem måneder at få fast track-ordningen på plads inden den åbnede i oktober 2023. Her var det Fødevareministeriets vurdering, at langt de fleste af de sager, hvor minkavleren har valgt dette spor vil være afsluttet til sommer.

”Når man får et tilbud, så kan man bruge al den tid, som man vil, til at vurdere, om det er på et acceptabelt niveau og tæt på det, som man selv havde forventet. Man kan så sige nej, hvis man vil det.” siger Jacob Jensen til Landbrugsavisen.

Foreløbigt har 40 søgt

I dette tilfælde er der sagt ja, og her er meldingen at pengene udbetales efter ganske få dage.

Den oprindelige aftale om minkerstatning blev indgået tilbage i 2021. Det vil sige aftalen fra sidste år er et alternativt spor den oprindelige aftale.

Det betyder, at hvis en minkavler vælger regeringens fast track-ordning, udbetales erstatningerne efter standardiserede takster, men her kan man altså godt sige nej og vende tilbage til det oprindelige spor, med individuel sagsbehandling.

Her er vurderingen, at hvis minkavlerne vælger en individuel sagsbehandling, vil deres sager løse til 2027. Eller syv år efter at minkene blev aflivet.

Det er ikke oplyst, hvilket beløb den første minkavler efter fast track-ordning får udbetalt, men det oplyses, at der lige nu er 40 minkavlere, som har søgt ordningen. I alt forventer man, at der er omkring 1200 der skal have erstatning.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind