Skip to main content

Når danskerne sorterer deres affald i forskellige typer som fx, papir, plast, og metal, sender de det ud på en rejse med henblik på, at det skal genanvendes, så der kan blive produceret nye produkter.

Ifølge det fælleskommunale selskab Affald Plus på Midtsjælland er gevinsten ved at flytte 1.000 kg plast fra forbrænding til genanvendelse omkring 1.800 kg CO2, og i kraft med at danskerne bliver bedre til at sorterer deres affald, bliver der også behov for, at vi bliver mere effektive med hensyn til at genanvende.

”Klimapolitik og cirkulær økonomi optager os alle. Men hvis vi ikke handler nu med nye initiativer og nye veje, bliver det snak uden handling. Affaldsbranchen står overfor svære dilemmaer og både kommuner, forsyningsselskaber og private aktører udfordres i den cirkulære rejse,” siger Stefan Olin, administrerende direktør i affaldsvirksomheden Verdis A/S.

Der stemmes om de nominerede

Det er Verdis A/S der står bag konferencen `Klar til fremtiden i morgen´ den 29. februar, hvor man i bedste `Løvernes Hule´ stil vil præsentere tre nominerede projekter blandt de bedste ideer til genanvendelse.

De tre projekter er udvalgt efter en forudgående screening af flere hundrede kvalificerede projekter. Panelet af ”løver” består af fem skarpe repræsentanter på tværs af den offentlige og private sektor, der skal udfordrer de tre finaledeltagere, hvorefter vinderen kåres efter afstemning under selve konferencen af de mange deltagere fra branchen.

Det bedste projekt får en kontant belønning samt titlen ‘Årets Genvinder 2024’.

”Intentionen med dagen er at inspirere til ny og værdifuld inspiration, der hjælper med at realisere ambitionerne,” siger Stefan Olin.

Et program med mere end fem løver

Konferencen byder på et sammensat program med blandt andet:

En drøftelse af offentligt-privat samspil og udfordringer ved `Producent-Ansvars-Ordningen´ ved Marianne Roed Jakobsen, administrerende direktør for VANA. –  Og en forudsigelse af fremtidens udfordringer og muligheder med Steen Neuchs, administrerende direktør hos Vestforbrænding.

Løverne udgøres af,

  1. Direktør Jens Boemann Christensen, Brancheforeningen Cirkulær.
  2. Borgmester Kenneth Muhs, Nyborg Kommune, næstformand i KLs Klima og miljøudvalg.
  3. Advokat Marianne Bockhahn, Horten
  4. Direktør Christian Vintergaard, Fonden for Entreprenørskab
  5. Adm. Dir. Stefan Olin, Verdis A/S

Du kan se hele programmet her.

Kort om Verdis:

Verdis A/S står for kommunal affaldsindsamling i over en tredjedel af landets kommuner og hed indtil for nyligt Urbaser Danmark, men skiftede navn i efteråret 2023, efter at den danske forretning samt Sverige, Norge og Finland blev købt af CUBE Infrastructure Managers.

Historisk set udspringer Urbaser af RenoNorden A/S og det selskabet R98.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind