Skip to main content

Ankestyrelsen har slået fast, at Thisted Kommune i årevis har drevet ulovlig virksomhed i form af et kurbad, men i Thisted Kommune er man ikke er enige i, at det har været åbenlyst ulovligt, fremgår det af en mail til OPS-Indsigt.

Sagen er interessant, fordi den kommer ind under den kategori, som Dansk Erhverv og SMV Danmark for år tilbage beskrev som ”opgavetyveri”.

Det handler bl.a. om opgaver kommunerne hjemtager eller opgaver som rettelig ligger uden for kommunalfuldmagtens beføjelser. Det sidste gælder Sydthy Kurbad, som ligger i Thisted Kommune og har været drevet for kommunale midler siden 2006.

OPS-Indsigt har tidligere beskrevet, hvordan Ankestyrelsen opdagede, at Thisted Kommune drev denne form for virksomhed ved at læse kommunens regnskabsberetning i 2019.

Læs også: Revisionsberetning gav Ankestyrelsen et praj om kommunes brud på kommunalfuldmagten

Nu fem år efter er der, så kommet en udtalelse fra Ankestyrelsen, som man i Thisted Kommune skal forholde sig til.

Har selv vurderet, at der var tale om lovlig drift

Men hvad har kommunen tænkt sig at gøre?

”Thisted Kommune har søgt om fristforlængelse ved Ankestyrelsen,” oplyser kommunen overfor OPS-Indsigt.

Begrundelsen for fristforlængelse er, at Thisted Kommune har brug for at lave en analyse og vurdering af, hvad den bedste løsning vil være fremadrettet.

Det som kan undre, når man læser Ankestyrelsens udtalelse er, at kommunen har denne drift i så mange år uden på eget initiativ at omlægge den, når det er relativt tydeligt ved gennemlæsningen af sagen, at driften ikke er inden for lovens rammer.

Så hvad tænker den ansvarlige forvaltningsdirektør Tue von Påhlman om den udlægning?

”Vi har i hele kurbadets eksistensperiode vurderet, at der har været tale om drift, som en kommune godt må stå for, og det fremgik også af vores svar til Ankestyrelsen, da den henvendte sig i 2021, siger Tue von Påhlman til OPS-Indsigt.

I gang med at finde en ny løsning

I forbindelse med Ankestyrelsens forespørgsel i 2021 leverede Thisted Kommune nemlig argumentation for, hvorfor vurderingen var, at driften var indenfor kommunalfuldmagtens rammer.

Her var argumenterne bl.a., at der drives svømmehal og kurbadsaktiviteter af andre kommuner rundt omkring i landet. Hvor grænsen går mellem lovlig og ikke lovlig drift, er ikke tydelig.

”Derfor er Thisted Kommune ikke er enige i, at det har været åbenlyst ulovligt,” siger Tue von Påhlman til OPS-Indsigt og fortsætter;

”Det ændrer dog ikke ved, at Thisted Kommune naturligvis accepterer vurderingen af Ankestyrelsen.”

Det betyder, at når mulighederne med fordele og ulemper er klarlagt, så vil de blive fremlagt til politisk behandling, og når politikerne i Kommunalbestyrelsen har truffet en beslutning, så bliver Ankestyrelsen orienteret.

”Nu er vi i gang med at finde den absolut bedste, samlede, fremtidige løsning for Sydthy Kur- og Svømmebad, stedets brugere og for hele egnen,” slutter Tue von Påhlman.

Læs mere: Kommune uenig med Ankestyrelsens vurdering om brud på kommunalfuldmagten

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind