Skip to main content

En enkelt lille sætning i revisionsberetningen fra 2019 var nok til, at Ankestyrelsen af egen drift henvendte sig til Thisted Kommune. 

Her skrev revisionsselskabet BDO nemlig:

”I forbindelse med vores besøg på Sydthy Kur- og Svømmebad forespurgte vi også om der kan være udfordringer med kommunens involvering i drift af dette kurbad set i forhold til hvad en kommune må beskæftige sig med (kommunalfuldmagten m.v.). Vi har fået oplyst, at dette vil blive undersøgt, men vi har ikke fået svar herpå.

Sagen har siden været behandlet både i Kommunen og Ankestyrelsen og har nu ført til en såkaldt tilsynsudtalelse.

Her konkluderer Ankestyrelsen; ”at Thisted Kommune handler i strid med kommunalfuldmagtsreglerne ved at drive Sydthy Kurbad med kurbadets samlede aktiviteter samt tilhørende café.”

Tilsynsudtalelsen som har været flere år under vejs, er først lige landet og Thisted Kommune har nu to måneder til at oplyse, hvilke handlinger den anledning til.

Kommunen reklamerer for privat aktør

Går man ind på hjemmesiden for Sydthy Kurbad kan man tydeligt iagttage, at den kommunale virksomhed har bevæget sig ind på et erhvervsmæssigt område. Her reklamerer man bl.a. for et tilsyneladende kommercielt samarbejde med et lokalt hotel, hvor de to parter sammen arrangerer for spa- og wellnessophold.

Der reklameres ikke kun på kommunens hjemmeside, men også på eksterne kommercielle rejseguides. Det er i sig selv ikke ulovligt.Ankestyrelsen lægger i sin vurdering vægt på, “kurbadets forskellige aktiviteter, herunder aktiviteternes karakter og omfang. Vi vurderer på den baggrund, at det ikke er en lovlig kommunal opgave at drive et kurbad som Sydthy Kurbad,” skriver styrelsen i deres udtalelse. 

Professor er ikke overrasket

OPS-Indsigt har spurgt Per Nikolaj Bukh, der er professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, hvordan det kan være, at en kommune tilsyneladende bare lader sådan en ulovlig forretning løbe i årevis.

”Egentligt overrasker det mig ikke, hvordan det kan udvikle sig, som det gør,” siger han og fortsætter. ”Det var en god ide, da man startede, og isoleret er aktiviteterne sikkert attraktive for mange borgere, men det er ikke det samme, som at det er lovligt for en kommune”.

Den tid som Per Nikolaj Bukh omtaler, går næsten tyve år tilbage før kommunalreformen i 2007, hvor kurbadet lå i Sydthy Kommune.

Her byggede man i 2006 Sydthy Kurbad på basis af et EU tilskudsprogram, der var søsat til at yde tilskud til initiativer i udkantskommuner, for at gøre disse mere attraktive. I den daværende Sydthy Kommune greb man chancen og udvidede den allerede eksisterende svømmehals faciliteter således, at der kom en kurbadsafdeling. 

Løsningen gav mulighed for, at kommunen kunne få et svømmebad, der kunne tiltrække flere lokale brugere, og samtidig åbnede det muligheden for at man kunne tilbyde en kurbadsoplevelse til turister i kommunen, da man var vidende om, at turister i stort omfang efterspurgte denne form for aktivitet.

”Når man læser Ankestyrelsens udtalelse, kan man også se, at Sydthy Kurbad er etableret på et tidspunkt, hvor det ikke som nu var attraktivt at holde ferie i Thy med Surf, Nationalpark og Cold Hawaii. Der er ganske enkelt sket en udvikling fra en tid til en anden,” siger Per Nikolaj Bukh til OPS-Indsigt.

Hvorfor har kommunen ikke stoppet det?

Per Nikolaj Bukh konstaterer, at Ankestyrelsen helt tydeligt vurderer, at kommunen har overskredet Kommunalfuldmagtsreglerne.

”Så kan du naturligvis sige, hvorfor har kommunen ikke opdaget det her noget før. Her skal man bare tænke på, at i denne her ende af landet er kommunerne ikke overbefolket med djøf’er, som har tid til at finde fejl, her er man praktisk og laver løsninger, og så ser man på udfordringerne, når de opstår,” siger Per Nikolaj Bukh.

Han forventer derfor, at Thisted Kommune vil finde en løsning, men der er ikke en nem og oplagt vej ud af det, da det næppe er nok at bortforpagte opgaven med kurbad i sin nuværende form.

Vi har ringet rundt til forskellige repræsentanter og forelagt dem sagen. Til baggrund er meldingen, at det ikke altid har været lige let for udkantskommunerne at få en leverandør eller forpagter af mindre opgaver. Dermed ikke sagt, at man billigere sagen i Thisted, men ligesom Per Nicolaj Bukh har man en vis forståelse for, hvad der kan ligge til grund for, at sagen har udviklet sig som den har.

Vi har desuden i forbindelse med denne artikel kontaktet Thisted Kommune, for at hører hvad man har tænkt sig og i den sammenhæng laver vi en opfølgende artikel.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply