Skip to main content

Over 80 pct. af de offentlige arbejdspladser har de seneste to år indført mindst én innovation, men kun hver tiende nye løsning – 11 procent – er baseret på innovative indkøb hos private virksomheder. Det viser en ny temperaturmåling af innovationen fra Center for Offentlig-Privat Innovation (CO-PI)

Resultatet er interessant, da den offentlige sektor ifølge nye tal fra Dansk Erhverv købte ind for godt 448 milliarder kroner i 2022.

CO-PI peger i forordet til undersøgelsesresultatet på et uforløst potentiale. ”Nye offentlig-private løsninger forbliver nogle gange på prototypestadiet. De bliver ikke implementeret i driften og skaber derfor ikke værdi. Typisk fordi der ikke bliver tænkt på indkøbet før udviklingen starter,” skriver man i forordet.

Hos CO-PI peger analyseansvarlig Marie Munch-Andersen at indkøb af innovation er overset.

“Det er fjerde gang, vi tager temperaturen på innovation i den offentlige sektor – og vi kan endnu en gang konstatere, at langt størstedelen af de offentlige arbejdspladser er innovative. Denne gang har vi også spurgt til innovative offentlige indkøb, som er en vigtig – men måske også noget overset – del af værktøjskassen til innovation,” siger hun i en pressemeddelelse.

Blandt de gode eksempler på offentlige indkøb af innovation peger CO-PI på multibordet Roomie, som er udviklet af den private virksomhed Alcyon med hjælp fra to plejecentre i Aalborg Kommune, og bidrager til bedre arbejdsstillinger for medarbejdere og letter hverdagen for plejekrævende borgere.

Køber ind hos dem man kender

Indkøb handler om relationer. De nye tal fra Innovationsbarometeret viser nemlig også, at offentlige arbejdspladser ofte køber innovative løsninger hos private virksomheder, de kender i forvejen:

Det er tilfældet for 39 procent af alle innovationer skabt i offentlig-privat samarbejde.

“Samarbejde om innovation kræver gode relationer, og derfor er det ikke overraskende, at så mange samarbejder sker mellem aktører som kender hinanden i forvejen. Men ofte vil innovationsrummet blive større, hvis flere inviteres med. Det er også en forudsætning for at få skala i løsningerne,” siger Rikke Thorlund Haahr, chefkonsulent i CO-PI.

Det er første gang, at Innovationsbarometeret måler på innovative offentlige indkøb og senere på ugen dykker vi her på OPS-Indsigt ned i undersøgelsens resultater.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply