Skip to main content

Anmeldelsen er skrevet af Dea Franck. (se neden for om anmelderen)

”Ledelseslitteraturen er fyldt med forskellige begreber, og der er brug for en hovedrengøring i litteraturens lingoland”, skriver Christian Nyvang Qvick i sin nye bog: ”Er der nogen hjemme i strategihuset?” 

Jeg har fået fornøjelsen af at læse hans bog og endnu en gang oplever jeg, at han har skrevet en knivskarp bog, som skærer helt ind til benet og ud i pap.

Med anvendelsen af begrebet hovedrengøring refererer han til det sløsede sprogbrug i mange organisationer, når det kommer til at bruge ord som ”mission”, ”vision”, ”strategi” og ”værdier”. Og hvad gør han så ved det? Han rydder grundigt op! Læs også :Embedsmandens rolle: I krydsfeltet mellem professionel tjeneste og økonomisk pres

Med mange års erfaring på området bidrager Qvick med relevante og genkendelige cases, som ikke bare viser en problematik der skal løses, men som også bliver løst gennem de forskellige kapitlers dybdegående bearbejdning.

Det er dog ikke bare helt enkelt, når en større organisation skal lykkes med at definere, implementere og holde styr på progression i forhold til værdier, mission, vision og strategi, og derfor er det enormt betryggende, at Qvick tager læseren i hånden og stiller direkte brugbare refleksionsspørgsmål. Man får en oplevelse af, at han sidder ved siden af og stiller disse spørgsmål, og det gør bogen til en reel udviklingsbog. Der er dertil klare pejlemærker, f.eks. at en vision bør være på mellem 11 og 22 ord. Dét er til at forholde sig til – og det er netop pointen. Det skal være til at forholde sig til.

Kan kopiere et helt kapitel til egen organisation

Det giver mening at arbejde på flere niveauer og i bogen opridser han, hvordan man måler på progressionen i forhold til at komme i hus, hvorved det står tydeligt frem, hvordan dette er en vigtig del af ledelsesopgaven. Værdier bliver også taget under kærlig behandling, og det bliver attraktivt at arbejde med dem (og deres modsætninger), frem for at skulle foretage micromanagement.

Anvendeligheden af bogen er stor. Faktisk kan man tage hele kapitel 6 og kopiere til sin egen organisatoriske proces med strategiudvikling, da hele processen er beskrevet i 5 trin inklusiv ”IKEA-effekten”. Bogen har sjove begreber/fænomener beskrevet undervejs med et tvist af humor, som gør den let at huske og let at fordøje – men tag ikke fejl, det er kvalitetsmæssigt tung litteratur.

Alle de gode ambitioner om kommunikation af visionen og at få værdierne til at blive en konstant samt at få implementeret strategien lykkes i adskillige handleanvisende beskrivelser, og det er en kæmpe stor fordel ved denne bog.Læs også: Dårlig ledelse kan blive forsidestof

Qvick lykkes fuldstændigt med denne bog. Den er velskrevet, nærværende, realistisk og gør læseren klogere på en indsigtsfuld måde. Alt i alt er det svært at give forslag til, hvad der kunne løfte bogen yderligere – og derfor giver jeg den også 6 ud af 6 stjerner.Jeg vil anbefale alle ledere, alle HR-konsulenter og alle som arbejder med mission, vision, strategi, værdier og organisationer at læse den. Derudover er den oplagt litteratur på uddannelsesinstitutioner. Om anmelderen

Dea Franck er autoriseret psykolog og specialist i arbejds- og organisationspsykologi. Hun har skrevet flere artikler hos Psykologer i Danmark.

Dea Franck er i dag selvstændig og har skrevet et hav af artikler om højtbegavede børn ligesom hun bl.a. har været kvalitets- og forbedringschef på Psykiatrisk Center Sct. Hans. Se LinkedIn her.Om forfatteren:Christian Nyvang Qvick er partner i konsulenthuset LEAD. Berlingske har tidligere udvalgt og portrætteret ham sammen med100 talenter i dansk erhvervsliv og det offentlige.Her lød det bl.a. i indstillingen.»Vi betragter Christian som en af Danmarks førende rådgivere inden for visions-, værdi- og strategiprocesser i offentlige organisationer.« 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply