Skip to main content

Anklagemyndigheden har nu erkendt, at en tidligere koncernchef i it-selskabet Atea blev udsat for uretfærdigheder i processen, hvor han var tiltalt for bestikkelse.

Den tidligere koncernchef Peter Trans fik ellers sat et punktum i straffesagen sidste år i februar ved Østre Landsret. Med den frifindende dom blev han renset.

Læs: Topchef i Atea får omgjort tidligere dom ved Landsretten

Frifindelsen faldt godt syv år efter sagen startede og hænger sammen med en fejl, som landsretten begik i 2019. Der skete nemlig det, at dommerne besluttede at dømme for mandatsvig, selv om tiltalen drejede sig om underslæb, og her kom den tiltalte og hans forsvarer ikke til orde i det juridiske gearskift.

I 2020 besluttede Højesteret at sende sagen retur til landsretten på grund af fejlen. Og så blev resultatet en frifindelse.

Retssag forude

Den 55-årige forretningsmand har besluttet ikke bare at lægge forløbet i glemmebogen. En retssag mod anklagemyndigheden venter forude.

Når det gælder to andre klagepunkter, har han netop fået medhold, oplyser hans advokat, Kåre Pihlmann.

Dels har den øverste anklagemyndighed, Rigsadvokaten, besluttet at yde Peter Trans en godtgørelse for tort, fordi sagsbehandlingstiden var urimelig lang. Krænkelsen har udløst et beløb på 50.000 kroner.

– Det forekommer meget sjældent, siger Kåre Pihlmann om erstatning med den begrundelse.

Og dels har Peter Trans fået erstatning efter de faste takster for de dage, hvor han var varetægtsfængslet.

Her mente den underordnede anklagemyndighed ellers, at han selv var årsag til frihedsberøvelsen og derfor ikke skulle have noget.

Danmarks hidtil største bestikkelsessag

Bestikkelsessagen mod Atea brød ud i juni 2015 og er blevet efterforsket i tre år, indtil Retten i Glostrup i juni 2018 idømte selskabet en bøde på 10 millioner kroner for at bag bestikkelse af en række offentlige embedsmænd. 

18 offentligt ansatte har været igennem retssystemet og flere er blevet dømt for at have modtaget mindre bestikkelser. Heriblandt en chef i Region Sjælland. Han blev straffet med fængsel i to år.

Læs også: Forsker om bestikkelse: Der er sket et skred 

For Peter Trans startede sagen også i juni 2015, hvor han blev anholdt sammen med en række andre og sigtet i det, som blev kaldt for Danmarks hidtil største bestikkelsessag.

Har haft et stort indtægtstab

Omdrejningspunktet i sagen var en særlig mellemregningskonto hos Atea, hvor regionen som storkunde havde oparbejdet tilgodehavender. Penge herfra blev brugt til dyre rejser og middage.

Da Peter Trans blev anholdt var han stoppet som direktør i Atea i 2014 og havde grundlagt en it-virksomhed.

Men den langstrakte straffesag har betydet et stort indtægtstab, mener han. Nu skal domstolene afgøre, om han kan føre bevis for påstanden. Advokat Kåre Pihlmann ønsker dog ikke over for Ritzau at oplyse kravets størrelse.

– Det reelle økonomiske tab er formentlig et betydeligt millionbeløb, men vi har reduceret det særdeles væsentligt, således at der reelt kun ønskes en symbolsk anerkendelse af, at der er betydelige konsekvenser af at blive hængt uskyldigt ud for korruption i årevis, siger advokaten.

Hvornår retten tager stilling, vides endnu ikke.

/ritzau/sho/

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply