Skip to main content

Et stort antal kvinder i Region Hovedstaden har i mere end halvandet år fået besked om, at deres screening for brystkræft er forsinket.

Derfor har Kræftens Bekæmpelse i marts sendt et brev til Sundhedsudvalget i Regionen Hovedstaden, hvor den administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker retter en skarp kritik mod regionen, der gennem flere år har ladet mange kvinder vente væsentligt længere end det er lovligt.

”Det er en uholdbar situation. De berørte kvinder bør som minimum få klar besked om, hvornår Region Hovedstaden kan leve op til lovgivningen,” lød det fra Jesper Fisker.

Henvendelsen ser nu ud til at have givet pote. Regionen har nemlig erkendt at kvinderne venter for længe og derfor afsat 15 millioner kroner til at bekæmpe ventetiden på screeninger for brystkræft. Det fremgår af en pressemeddelelse.

Løsningen skal komme fra den private sektor, ved at de private aktører træder til og screener 2400 kvinder om måneden de kommende måneder. 

“Vi har før haft stor succes med at bruge privathospitaler og andre private aktører til at nedbringe ventetiderne på udredning for brystkræft, og overholdelsen af kræftpakkeforløbene er steget fra 22% i august til 73% her i marts 2023. Nu får vi også hjælp fra private til screeningerne, og det er er jeg meget tilfreds med. Det vigtigste for mig er, at vi får gjort noget ved de alt for lange ventetider – og det gør vi med denne aftale,” siger Lars Gaardhøj (S), regionsrådsformand i Region Hovedstaden.

Ikke noget nyt fænomen

Kvinder i alderen 50 til 69 år har ifølge Sundhedsloven ret til en screening for brystkræft hvert andet år. Der må maksimalt gå to år og tre måneder mellem screeningerne.

Men på grund af mangel på personale i regionen har ventetiden i perioder været oppe på to år og otte måneder.

Problemet med at nå screeningerne er ikke et nyt fænomen. I marts 2022 skrev Ugeskrift for læger om, hvordan Region Hovedstaden udskød 110.000 brystkræftscreeninger til fordel for kræftpakkeforløb.

Det var mangel på radiologer, som førte til, at regionen satte programmet for mammografiscreening på lavt blus hele efteråret 2021 for at have kapaciteten til kræftpakkerne. Det gav også den gang en voldsom pukkel for sygehusene i Region Hovedstaden.

Mener prioriteringen har været rigtig

Nu har regionen igen ved egen hjælp forsøgt at nedbringe ventetiden med merarbejde og rekruttering af nyt personale. Aktuelt er perioden mellem screeninger på cirka to år og fire måneder.

Lars Gaardhøj uddyber, at det har været svært at skaffe mammaradiologer til at foretage screeningerne. Derfor har det været nødvendigt i regionen at prioritere kvinder, hvor der var konkret mistanke om brystkræft, påpeger han.

”Det har i situationen været den rigtige prioritering, men det ændrer ikke på, at tusindvis af kvinder har måtte vente alt for længe på en screening, og det har helt sikkert været med til at skabe en del bekymring og utryghed. Derfor er jeg meget tilfreds med, at vi nu kan forkorte ventelisterne markant, siger Lars Gaardhøj.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply