Skip to main content

I fremtiden skal leverandører til Staten og Kommunernes Indkøbsservice (SKI) garantere, at visse stole kan bære 250 kilo. Det skriver avisen Jyllands-Posten.Siden slutningen af 1980’erne er andelen af danskere, der lever med overvægt steget fra 30 til 53 pct.  I følge Kræftens Bekæmpelse betyder det, at flere end ca. 2,5 millioner danskere i dag har overvægt.

150.000 danskere vejer så meget, at almindelige stole risikerer at brase sammen under dem, skriver avisen. Det er den gruppe, der skal tages hensyn til, når de besøger det offentlige.Målrettet plejesektoren

Aftalen til ekstra tunge danskere blev indgået i december i fjord mellem SKI og leverandører af møbler til det offentlige.

Her stiller indkøbsorganisationen i delaftale krav til, at der skal kunne indkøbes spise- og hvilestole, der kan bære 250 kilo.

Der indgår dog stadigvæk stole, hvis maksimale bæreevne er 110 kilo i sortimentet.

Aftalen er målrettet pleje- og ældresektoren og træder i kraft i slutningen af 2023. 

Kravet om stole, der skal kunne bære ekstra tunge personer, kommer fra en ekspertgruppe med deltagelse fra blandt andet Region Hovedstaden.Næsten hver femte er svært overvægtig

Professor Jens Meldgaard Bruun fra Nationalt Center for Overvægt vurderer, at flere end 150.000 danskere vejer over 110 kilo. 800-900.000 danskere hører til i kategorien “svært overvægtig”, skriver Jyllands-Posten.

Det billede bekræftes af andre undersøgelser. Næsten hver femte voksne dansker er ramt af svær overvægt ifølge de nyeste tal fra Den Nationale Sundhedsprofil, offentliggjort i 2022.

De mange, der kæmper med for mange kilo, anses først og fremmest for selv at være ansvarlige for overvægten.

Det viser en måling, som analyseinstituttet Epinion har udført for Kræftens Bekæmpelse blandt 1020 personer i alderen fra 30 til 65 år udgivet i januar.

Blandt de adspurgte peger ni ud af ti på den enkeltes ansvar for overvægten, men næsten 70 pct. placerer en del af ansvaret, for at forebygge overvægt hos fødevareindustrien.

Men man kan ikke bare “lette rumpen og lukke munden”, udtalte Anne Tønneland, der er forskningsleder og professor med speciale i kræftforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse, i forbindelse med udgivelsen.

– Når flere rammes af overvægt, skyldes det et komplekst samspil mellem gener, livsstil og det omgivende samfund, sagde hun.

/ritzau/sho

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply