Skip to main content

Thorsminde Havn og Holstebro Kommune er klar til at tage godt imod Siemens Gamesa, lyder det fra borgmester H.C. Østerby med nyheden om, at virksomheden skal levere vindmøllerne til Danmarks største havvindmøllepark Thor, ud for Thorsminde Havn.

”Dette er den foreløbige største leverance til Danmarks største kommende off shore park, og jeg glæder mig over, at vi kan ønske en nærmest lokal leverandør tillykke med den store ordre,” siger H.C. Østerby i en pressemeddelelse.

Med valget af Siemens Gamesa er det store tyske elselskab RWE et skridt nærmere leverancen på den havvindmøllepark, der skal stå klar i 2027 og forsyne en million danske husstande med el (1000 megawatt).En investering på over 15 milliarder

Siemens Gamesa Renewable Energy er en af de helt store spillere på det globale vindmøllemarked, som tyske Siemens AG købte i 2004, da vindmøllerne gik under navnet Bonus og lå i Brande. Det gør virksomheden fortsat, men Siemens har gennem årene øget aktiviteterne betydeligt, så Siemens i dag indtager rollen som en af verdens største producenter af havvindmøller.

RWE vandt i december 2021 Energistyrelsens opgave om havvindmølleparken og er det energiselskab, der økonomisk og driftsmæssigt står bag byggeriet af det gigantiske grønne projekt. Investeringsomkostninger blev på udbudstidspunktet anslået til lidt mere end 15 milliarder kroner.

Ifølge aftalen mellem RWE og staten skal virksomheden betale de første 2,8 milliarder kroner, som virksomheden tjener på at sælge den grønne strøm fra Thor, til den danske stat. Med de forventede elpriser lyder det fra Energistyrelsen, at det nok vil ske i løbet af en kort årrække. Først herefter går overskuddet til RWE. Hvilket det så til gengæld kommer til at gøre i op mod 30 år.

Et erhvervseventyr

I Holstebro er man altså rigtig glad for, at der nu er fundet en vindmølleleverandør og her ser man frem til samarbejdet med den nye store lokale arbejdsplads, der med sine milliardinvestering forventes at skabe øget aktivitet i Thorsminde og omegn til stor gavn for erhvervslivet. 

”Det vi har drømt om, bliver nu en realitet, og jeg glæder mig over det potentiale og det perspektiv erhvervseventyret får, både for Thorsminde og for hele kommunen, som generelt vil understøtte alt det der foregår på havnen i Thorsminde,” siger H.C. Østerby, borgmester i Holstebro Kommune.

Her står man ifølge borgmesteren klar med crew-change, lokaler, management og mindre supply ud af havnen. Vindmøllerne er nemlig for store til at kunne blive skibet ud fra Thorsminde, ”men der er ingen tvivl om at vi håber, at det bliver nogle af vores vestjyske havne-kollegaer, der får den opgave,” siger H.C. Østerby.

Med energiaftalen fra 2018 blev Folketinget enige om at etablere tre havvindmølleparker på samlet set mindst 2.400 MW frem mod 2030.

Thor Havvindmøllepark er den første. Den næste i rækken er Hesselø Havvindmøllepark,

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply