Skip to main content

Af Renè Nord Hansen, politisk chef hos KA PlejeI debatten mellem statsministerkandidaterne kunne vi forleden høre alle tre tale positivt om det frie valg på ældreområdet. Det var godt at høre. Men snak gør det ikke alene. Der er brug for handling, hvis vi skal sikre og udvikle valgfriheden – ikke bare på ældreområdet, men også på andre velfærdsområder. Zoomer vi ind på ældreområdet, som er det, jeg beskæftiger mig mest med i det daglige, ser jeg to store problemer, der skal løses her og nu.Tvunget til at gå rettens vejDet første er udfordringen med timepriser. Den enkelte kommune beregner, hvad det koster kommunen at levere en times hjemmepleje – og så får den private virksomhed samme pris. Når timeprisen beregnes på en måde, så den bliver urealistisk lav, som Vestre Landsret konkluderede var tilfældet i Brønderslev-sagen sidste sommer, så risikerer vi, at de private virksomheder smider håndklædet i ringen. Brønderslev-sagen er desværre langt fra enestående – det er et generelt problem. Forkerte priser er en bombe under valgfriheden.

De borgerlige partier har i denne valgperiode foreslået, at der oprettes en uvildig instans, som private virksomheder kan gå til, hvis de vil klage over noget i relation til det at konkurrere med det offentlige.I dag er virksomheden tvunget til at gå rettens vej. Det er en meget langsommelig og bekostelig proces – en vej, som de færreste har mulighed for at gå. Desværre støttede regeringen og dens parlamentariske grundlag ikke ønsket om en uvildig instans.I stedet har man bedt Kommunernes Landsforening lave en skabelon, som kommunerne så kan læne sig opad, når de beregner timepriserne. Den skulle have været klar i foråret, men den lader stadig vente på sig. KL har tidligere lavet tilsvarende skabeloner, men de har ikke løst problemet.Holdt ud i strakt armDet andet store problem, der presser sig på, er den ”vi” og ”de”-tankegang, der præger ældreområdet. De private aktører bliver desværre i mange kommuner holdt ud i strakt arm i stedet for at blive inddraget i helhedstænkningen på området.Hvis vi skal løfte udfordringerne, som bare bliver større og større, er der brug for alle gode kræfter. Det er ikke et spørgsmål om, hvorvidt velfærden bedst leveres af det offentlige, private eller civilsamfundet, men om at de udfordringer, vi står over for, gør, at vi i bund og grund ikke kan levere velfærd af høj kvalitet til borgerne fremadrettet uden hinanden. Så derfor, kære Mette, Jakob og Søren – jeg håber, at I, når røgen har lagt sig efter valget, for alvor vil lægge arm med de udfordringer, der spænder ben for de frie valg.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply