Skip to main content

Efter tre år i opposition kunne mange vælgere godt sidde med en tanke om, hvorvidt der overhovedet er et fælles blåt projekt, hvor man kan mere end ane en fællesmængde trods forskellighederne mellem de seks blå partier.

Hvis man har haft den tanke, så fik man svar på ved et pressemøde tirsdag, hvor blå blok præsenterede fem konkrete nedslag, som skal ”styrke danskernes frie valg.”

”En stemme på et af de seks partier, som er repræsenteret heroppe i dag, det er en stemme på en ny retning i Danmark,” sagde formanden for Venstre Jakob Ellemann-Jensen, da han indledte pressemødet, flankeret af formændene fra både Det Konservative Folkeparti, Danmarksdemokraterne, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Liberal Alliance.

Ifølge TV2`s politiske kommentator, Hans Redder er det Blå Bloks forsøg på at vise, at man trods alt kan blive enige om noget og skabe en fællesmængde af enighed.

”Det er en ideologisk kampplads. Det er også hensigten for blå blok. At positionere sig selv op imod den nuværende regering og tale kontrasten op,” siger han i TV2 kort efter pressemødet.

Mere offentligt-privat samarbejde

Men hvad er det så for en ny retning og hvordan hænger det sammen med det offentlige private samspil?

Ifølge Ellemann-Jensen vil de fem tiltag være finansieret i den 2030-plan, som partiet præsenterer senere på ugen, men i korte træk drejer det sig om:

  1. Kortere ventetid på fertilitetsbehandling
  2. Frit valg for fødende
  3. Tilbagerulning af elevfordeling
  4. Frie valg på ældreområdet
  5. Friplejehjem i alle kommuner

Hos Dansk Industri er Branchedirektør Jakob Scharff ikke i tvivl, her glæder man sig over de frem forslag.

”Udspillet fortjener ros til skyerne. Endelig får vi en række konkrete forslag, der sætter borgeren i centrum, styrker det frie valg og giver langt bedre mulighed for, at det offentlige og private kan skabe stærkere velfærdsløsninger og en bedre ældrepleje sammen,” siger Jakob Scharff i en pressemeddelelse.

Han peger på, at mere offentlig-privat samarbejde er en nødvendighed for at fremtidssikre vores velfærd. Det er for ham at se den eneste måde, hvorpå vi kan sikre kvalitet en i tid med stigende velfærdspres og knappe ressourcer.Hos Dansk Erhverv mener markedschef for velfærd og samfund, Troels Yde Toftdahl, at det er helt rigtigt set af de blå partier, at ville styrke det frie valg. ” Danskerne siger ja tak til frit valg”, skriver han på twitter med henvisning til Dansk Erhvervs undersøgelse fra 2022, hvor 80 pct. af de kommende ældre mellem 60 – 69 år svarer, at frit valg af bl.a. hjemmepleje er vigtigt.

Det offentlige er inde i en negativ spiral

For at komme lange ventelister til livs, vil de seks partier indlemme fertilitetsbehandling i udrednings- og behandlingsgarantien. Det betyder, at man vil få mulighed for at benytte sig af private alternativer, hvis ventetiden er for lang. Partierne vil desuden give fødende frit valg mellem offentlige og private tilbud ved ukomplicerede fødsler.

Til det siger professor Jes Søgaard fra Syddansk universitet:

”Fødeklinikker er noget vi er bagud med ift vores nabolande og fertilitetsklinikker er fint, hvis man altså kan finde personalet,” siger han til TV2 direkte.

Han peger samtidig på, at der de sidste fire år har været en voldsom stigning i de offentlige hospitalers henvisninger til privathospitaler.  ”Det har nogle fordele for patienterne, men der er altså også nogle ulemper, som politikerne er nødt til at forholde sig til,” siger Jes Søgaard.

Jes Søgaard understreger, at det er ikke fordi han er imod de seks partiers forslag, ”men lige nu bløder de offentlige hospitaler. Dels skal der betales for at sende patienterne på privathospitaler, men man mister også personale. Det vil sige, at lige nu er man i en negativ spiral, hvor de private kan tilbyde bedre arbejdsforhold og løn,” siger han.

Dem der vil få noget ud af de seks partiers forslag, vil ifølge Jes Søgaard være, de ukomplicerede patienter, da patienter med komplekse problemstillinger fortsat er henvist til det offentlige sygehusvæsen.

 

Skal ikke være ludobrikker i et socialdemokratisk spil

De sekspartier vil også rulle aftalen om elevfordelingen på gymnasierne tilbage. En aftale som de tidligere har kritiseret rød blok for.

Uenigheden skulle ifølge Liberal Alliances leder, Alex Vanopslaugh være et af de bedste eksempler på ideologiske forskelle mellem rød og blå blok.

”Man skal ikke misbruge unge mennesker som ludobrikker i et socialdemokratisk spil,” sagde han med hentydning til den grundlæggende uenighed om måden at fordele elever på.

Staten skal ikke vælge for borgeren

De seks partier vil som sagt også øge det frie valg på ældreområdet. Man opererer med, at pengene skal følge borgerne.

”Kommunen og staten skal ikke vælge, hvem der kan komme ind i hjemmet. Der skal være tilbud i hver kommune,” siger Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt.

Og det må siges at være lidt af et løfte, for de sidste par år har en række kommuner, som Hillerød, Ringsted, Greve og Aarhus haft svært ved at tiltrække private leverandører, som borgerne kunne vælge. Det er der flere grunde til, men en af de gennemgående temaer har været en kritik af kommunernes pris- og kvalitetsforventningsniveau.

 

Ambitiøst mål om friplejehjem

Endelig vil man sørge for friplejehjem i alle kommuner i næste valgperiode, hvilket kan blive noget af en opgave.

Aktuelt er der kun friplejehjem i 40 kommuner – altså under halvdelen og vi har kun seks kommuner der er på vej med deres første friplejehjem, viser den seneste undersøgelse som OPS-Indsigt har foretaget.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply