Skip to main content

Regionerne bruger private hospitaler og -klinikker mere og mere. Det viser en ny analyse fra Danske Regioner.

”På den måde behandles flest muligt hurtigst muligt, når der er mangel på kapacitet på de offentlige hospitaler,” skriver Danske Regioner.

Lige ved 34.000 flere patienter er henvist til privathospitaler og klinikker i 2021 end i 2020. En samlet stigning på 24 pct i forhold til året før, hvor der kun var ca. 148.000 henvisninger.

Baggrunden for den nuværende stigning handler om COVID-19 epidemien og senere sygeplejerskestrejken, som har betydet, at mange patienter har fået længere ventetider til behandling på de offentlige hospitaler og fået udsat deres behandling. Regeringen er tidligere blevet skudt i skoene, at den vil strække sig endog meget langt for ikke at bruge private aktører. Eksempelvis da behandlingsgarantien blev ophævet i vinter.

Men det afviste Magnus Heunicke blankt, da han i februar åbnede op for yderligere brug af den private kapacitet i forbindelse med, at han på et pressemøde præsenterer en pukkel på 100.000 operationer, der havde hobet sig op under covid-19-pandemien.

”Vi har kun én interesse. Det er, at patienterne får de operationer, de har ventet på, og som det nu er nødvendigt, at de får,” sagde han til ritzau.

Tendensen forventes at fortsætte

Virkeligheden er bare, at selvom ministeren dengang i februar åbnede op for yderligere, så var den private sektor allerede godt i gang med at udfylde den harmonika-funktion regionerne har tillagt dem i det danske sundhedsberedskab.

Antallet af henvisninger begyndte nemlig allerede at stige i midten af 2020 efter den første bølge af COVID-19, hvor der skete en stor nedlukning af bl.a. sundhedsvæsenet i foråret 2020. Her blev en række behandlinger udskudt, hvorfor patienterne måtte vente længere tid på behandling. Denne tendens er fortsat og alene i november 2021 blev der henvist knap 20.000 patienter.

null

Tendensen med et stigende antal henvisninger til privathospitaler og -klinikker forventes at fortsætte i 2022 grundet et markant efterslæb af behandlinger fra COVID-19 og sygeplejerskestrejken i sommeren 2021, skriver man i analysen.

Regionerne betragter i deres analyse samarbejdet med privathospitaler og -klinikker som en ekstra kapacitet, der kan sikre hurtig og effektiv udredning og behandling af patienter, hvis kapaciteten i det offentlige ikke kan følge med. Men hvad er det så for typer af diagnoser der henvises til de private hospitaler og klinikker?

Regionerne henviser patienter til privathospitaler og -klinikker indenfor en række forskellige specialer.

Fem specialer fylder mest

Figuren viser fordelingen af henvisninger. I alt blev der henvist ca. 135.000 patienter indenfor radiologi, ortopædisk kirurgi, øre, næse, hals, øjensygdomme og urinvejssygdomme. Derudover er der henvist patienter indenfor mere end 18 andre specialer.

null

Det skal her bemærkes, at der i debatten om privathospitaler ofte har været påpeget, at den private sektor alene tog “de lette” patienter, men her skal man lige  tænke på, at det jo er regionerne selv der henviser patienterne til den kapacitet, de mener de har behov for.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply