Skip to main content

Når Københavns Kommune slår sig op på at ville bekæmpe social dumping, skurrer det i ørerne på fagforeningen HK Hovedstaden.

For på tolkeområdet har kommunen i flere år haft udfordringer med deres underleverandører. Nu anklager HK også den seneste i rækken, Mayas Tolkeservice, for at skylde et medlem næsten 100.000 kroner i løn og feriepenge – samt for unddragelse af skat.

Det skriver TV 2 Lorry.

Fagforeningen kommer derfor med en kraftig opfordring til Københavns Kommune om at stille strammere krav til en kommende underleverandør af sprogtolkning, når opgaven igen sendes i udbud senere på foråret.

– Af de seneste tre udbydere, som Københavns Kommune har haft fat i, er nogle gået konkurs, og andre har skyldt i skat. Derfor er vi bekymrede for, at vi er på vej ind i en ny situation, hvor en hel masse af vores medlemmer ikke får det, de skal have, siger René Knudsen, der er formand for HK Service Hovedstaden, til TV 2 Lorry.Har brudt Kildeskatteloven

Det er en tegnsprogstolk, der ifølge fagforeningen er blevet snydt for løn af sin arbejdsgiver. I oktober sidste år blev hun ansat af firmaet Mayas Tolkeservice, der for nylig overtog opgaven midlertidigt for Københavns Kommune, da den forrige underleverandør trak sig.

Hos HK Hovedstaden har man gennemgået sagen, og forbundet anklager ikke alene Mayas Tolkeservice for at skylde løn til deres medlem – men også for manglende indbetaling af skat for den løn, der trods alt er blevet udbetalt.

– Vi har kigget kontrakten igennem, vi har kontaktet Skat for at undersøge, om der er indberettet skat, og det er der ikke, og derudover har vi også set bankoplysninger, så vi kan se, hvad der er indbetalt, siger formand René Knudsen om dokumentationen for anklagerne.Ifølge specialist i skatteret, advokat Michael Bjørn Hansen, er det et brud på kildeskatteloven først at indbetale skatten nu for arbejde, det blev udført sidste år.

– Det er det helt klart, og det er et alvorligt forhold. For det er jo ikke arbejdsgiverens penge. Det er statens penge, man ikke indbetaler korrekt, og når man ikke gør det, må man finde sig i at få en bødestraf, forklarer han.

Mays Tolkeservice erkender i et skriftligt svar, at de ved en administrativ fejl har udbetalt for lidt i løn. De er dog ikke enige med HK Hovedstaden i beløbets størrelse.

– Mangler vedkommende løn, er vi selvfølgelig mere end villige til at betale dette – vi kan dog ikke gå med til at betale mere, end denne er berettiget til, skriver Mayas Tolkeservice.

Ingen af de sager, som HK Hovedstaden sidder med mod firmaet, er udført for Københavns Kommune.Store udfordringer på tolkeområdet

TV 2 Lorry ville gerne have spurgt Københavns overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen, hvad hun siger til anklagerne mod kommunens nye underleverandør. Hun har dog ikke ønsket at stille op til interview. I stedet skriver Økonomiforvaltningen:

“Alle virksomheder, der løser opgaver for Københavns Kommune, skriver under på, at de sikrer deres medarbejdere fair løn- og arbejdsvilkår. Det er derfor også den enkelte leverandørs ansvar at efterleve de krav, og det har vi selvsagt en klar forventning om, at de gør. Det gælder også Mayas Tolkeservice.”

Det radikale medlem af Københavns Kommunes Økonomiudvalg, Christopher Røhl, erkender, at kommunen har haft store udfordringer på tolkeområdet.

– Jeg tror desværre ikke, der har været nok fokus på, hvor kaotisk det her område er, og hvor svært det er at være arbejdstager på det her område. Derfor er det en rigtig relevant og god diskussion, der kører nu, siger den radikale gruppeformand.Bolden spilles tilbage til HK

Der er ingen landsdækkende overenskomst for tolkevirksomheder. Derfor opfordrer HK Hovedstaden til, at Københavns Kommune, som en af landets største aftagere af tolkeopgaver, stiller krav om en minimumsløn til tolkene i det kommende udbud samt krav om løn under transport. Præcis som staten gør det i deres seneste udbud.

De Radikale er åbne for at se på forslaget, også selvom det givetvis vil være forbundet med større udgifter for kommunen.

Han spiller dog også en bold retur til HK Hovedstaden og opfordrer fagforeningen til at finde en løsning om en landsdækkende overenskomst, der kunne gøre tingene mere gennemsigtige for kommunerne. Det har man også ihærdigt forsøgt på, svarer formand René Knudsen.

– Vi har igennem flere år forsøgt at få en landsdækkende overenskomst. Vi har samtidig arbejdet på den måde, at vi har fået 60 overenskomster med enkeltfirmaer, så der er mulighed for at vælge firmaer med overenskomst, hvis man vil.

Københavns Kommune oplyser, at udbuddet for sprogtolkning kører i første halvår af 2022, og normalt gælder deres rammeaftaler i to år med mulighed for forlængelse.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply