Skip to main content

Region Midtjylland har købt 65,5 millioner hurtigtest for 1,4 milliarder kroner. To tredjedele blev købt hos et britisk firma, der opererer uden for markedets regler. Det skriver Politiken.

Regionen købte hurtigtestene i slutningen af sidste år på vegne af staten uden udbud.

Det britiske firma hed indtil 4. juli sidste år Orchard Lea Properties. Ifølge det britiske selskabsregister beskæftigede det sig med udvikling og salg af ejendomme. Herefter hedder det Medical Supplies Direct, skriver mediet.

Købte for 800 millioner på en måned

Firmaet har ingen hjemmeside, intet telefonnummer eller kontaktoplysninger. Det er ikke lykkedes Politiken at komme i kontakt med nogen, der repræsenterer det.

En sekretær i ejendomskoncernen Hughes Group, der står bag firmaet, har flere gange oplyst til mediet, at ingen fra det firma er på arbejde.

Region Midtjylland købte 43 millioner testkit med navnet Hughes Healthcare mellem 29. november og 20. december 2021 hos firmaet. Ifølge regionen lød indkøbsprisen på 825,5 millioner skattekroner, skriver Politiken.

Landets skoleelever har siden fået dem udleveret gratis.

Dog er hverken firmaet selv eller andre i ejendomskoncernen Hughes Group registreret som leverandør eller distributør af medicinsk udstyr i Danmark eller EU. Det oplyser Lægemiddelstyrelsen til Politiken.

Regionen er tavs

Region Midtjylland har altså købt 43 millioner test, som styrelsen ikke kan føre kontrol med.

Politiken har forelagt sin research og en række spørgsmål for regionen. Men den har i øjeblikket ingen kommentarer.

Region Midtjyllands vicedirektør, Dorte Christensen, har tidligere blandt andet forklaret til Politiken, at “Medical Supplies Direct blev etableret i 2018 og har specialiseret sig i medicinsk udstyr”.

Derudover har hun forklaret, at firmaet fra start har “kunnet levere i henhold til det aftalte på de konkrete ordrer, de er blevet tildelt, og har ageret samarbejdsvilligt og professionelt i alle henseender”.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) har “ingen kommentarer på nuværende tidspunkt” til regionens indkøb af test, skriver Politiken.

Ekspert er forbløffede over indkøb af testkit fra spøgelsesfirma

Espert er dybt forundrede over, at det offentlige Danmark vælger at købe testkit for 825 millioner kroner hos et ukendt britisk firma, som ikke er registreret til salg af medicinsk udstyr.

– Alle regler er brudt. Jeg har aldrig set noget lignende i de 42 år, jeg har arbejdet med dette, siger Jes Søgaard, professor i sundhedsøkonomi ved SDU, til Ritzau.

– Det er højst usædvanligt, fordi man normalt skal kunne følge op på firmaerne med sikkerheds- og kvalitetstjek og gøre dem ansvarlige.

Jes Søgaard undrer sig over det manglende udbud, da testene formentlig kunne have været købt for tæt på det halve beløb.

– Det er godt nok nogle højre priser, de betaler. Man kan købe disse testkit en gros for under 10 kroner. Men hovedpointen her er jo sikkerhedsbrist. Spørgsmålet er, om Lægemiddelstyrelsen overhovedet vil tillade, at man bruger disse test, før man har styr på det, siger Jes Søgaard.

– Jeg skal ikke kunne udelukke, at embedsmændene er blevet udsat for stærkt pres og har fået hvisket ord som “hast” og forsyningssikkerhed” i øret. Men det er den eneste forklaring, jeg kan se, siger Jes Søgaard.

Enhedslisten har kaldt både justitsminister Nick Hækkerup (S) og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i samråd om det manglende udbud.

/ritzau/sho/

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply