Skip to main content

For et par uger siden trak Det Radikale Venstre sig så fra den lille del af aftalen om minimumsnormeringerne, der vedrører små private enkeltmandsvirksomheder og pasningsordninger. Det efterlod alle andre private dagtilbud på perronen i uvished, men nu har de altså trukket sig helt og freder dermed private dagtilbud uanset selskabsform..

Det fremgår af en mail, som er sendt til radikale tillidsfolk fra Sofie Carsten Nielsen, Martin Lidegaard og Lotte Rod.

Her skriver man blandt andet.

”Vi har netop meddelt regeringen, at vi trækker støtten til hele loven om private daginstitutioner. Vi vil fortsat gerne være med til at sikre, at vores børnehaver ikke bliver overtaget af kapitalfonde, men vi kan simpelthen ikke lægge stemmer til en lov, som formentlig lukker helt almindelige institutioner, som ingen ved, om faktisk har et problem.”

Rygter om at R ville trække i land

De Radikale er tidligere blevet stærkt kritiseret både internt og eksternt for overhovedet at have indgået aftalen i 2020, men også for ikke at hive hele plasteret af og frede alle private på dagtilbudsområdet, da man for fjorten dage siden meddelte, at nu fredede man enkeltmandsvirksomheder og private pasningsordninger.

Siden har der pågået en forhandling mellem partierne omkring aftalen om minimumsnormeringer og undervejs har der været rygter om, at De Radikale var i færd med at trække i land og ofre de private pasningsordninger for at få en aftale. Det blev blandt andet underbygget af et dokument som OPS-Indsigt er i besiddelse af.

Af dokumentet fremgår det blandt andet, at regeringen og aftalepartierne er enige om en række justeringer for så vidt angår de aftalte ændringer i reglerne for private pasningsordninger, men de har ikke karakter af, at man freder denne pasningsform, hvis de bliver gennemført, hvor man blandt har skrevet følgende i dokumentet:

”Det fastholdes, at der for nyoprettede ordninger fastsættes krav om at pasningen skal foregå i passerens private hjem, dvs. der lukkes for nye institutionslignende private pasningsordninger.

”Det vil sige de private pasningsordninger må, hvis det blev vedtaget ikke slå sig sammen i fællesskaber, til skade for potentielt iværksætteri, innovation, synergi og inspiration på tværs af dagpasserne.

Teksten bliver endda så stram, at man næsten træder ind over privatlivets grænser i det der bl.a. står: ”Der fastholdes krav om, at begge børnepassere – hvis pasningen varetages af to personer – skal være bosat i samme husstand.”

Bagland har skubbet på

Dokumentet og de vedvarende rygter fik os på OPS-Indsigt i går til at kontakte en af bannerførerne for private dagtilbud i Det Radikale bagland, Marie Brixofte, der er kommunalbestyrelsesmedlem i Gentofte Kommune. Hun har med sine skarpe indlæg i blandt lokalpressen været med til, at sætte en intern dagsorden hos de Radikale, der gik op imod beslutningen om at forbyde private dagtilbud.

”Ideologiske set giver det ikke mening kun at frede enkeltmandsvirksomhederne, for enten er du for eller også er du imod private. De bliver jo ikke mindre private af at være enkeltmandsvirksomheder og som socialliberale har vi altid stået balanceret og udogmatisk mellem offentlige og private velfærdsløsninger,” siger Marie Brixtofte til OPS-Indsigt.

Hun understreger, at så længe der føres ordentligt tilsyn og sættes ind, hvis det halter med kvaliteten, så har hun ingen problemer med private tilbud ”som privat får du jo kontakt afregning, da forældrene stemmer med fødderne, hvis de oplever at kvaliteten ikke er i orden, så skifter de bare institution,” siger Marie Brixtofte.

Hun er ikke vild med, at man kun har trukket sig fra den del af aftalen der omhandler enkeltmandsvirksomheder og kalder det en mini-sejr, at man har fredet dem, men i praksis, rammer det uretfærdigt for børn, kommuner og virksomheder sådan, at nogle får lov til at beholde deres tilbud, medens andre kommer i en klemme.

Det kommer dog ikke til at ske, for sent i aftes sendte ledelsen for De Radikale så den føromtalte mail.

Skal ikke kun handle om politiske armlægninger

Men hvorfor har Det Radikale Venstre trukket sig lige nu?Af mailen fra den radikale ledelse til tillidsfolkene må man forstå, at det handler om, at man er blevet klogere og det er kommet bag på dem, hvor mange problemer der lovgivningsmæssigt er ved denne aftale.

”og det viser os, hvorfor det er så vigtigt, at beslutninger ikke bare må være politiske armlægninger, men skal laves sammen med dem, det handler om,” skriver den radikale ledelse og beklager forløbet, som i måneder har skabt utryghed for mange familier og ejere af private dagtilbud.

Et profitforbud for kapitalfonde spøger stadig

Udfordringerne er dog ikke helt fejet af bordet, for Det Radikale Venstre har opfordret regeringen til at nedsætte en ekspertgruppe, som kan afdække problemstillingen og kigge på forskellige modeller. – Og her har man tilsyneladende et særligt blik for kapitalfonde.

”Vi har i Radikale Venstre os bekendt altid haft og støttet nulprofit på skoleområdet, mens vi har tilladt det (profit red) på socialområdet, og vi ser fortsat et behov for at finde en løsning for daginstitutioner og behandlingstilbud, som lukker for kapitalfonde og for at trække udbytte ud” skriver man i meddelelsen til tillidsfolkene.

Her nævner man, at det måske er en vej at gøre det muligt at etablere diverse tilbud som social-økonomiske virksomheder, men det vil helt sikkert kræve en revision af loven om socialøkonomiske tilbud, der er besluttet på et helt andet grundlag.

Opslag på Facebook fra byrådsmedlem i Kolling Kommune, Merete Due Paarup, hvor du kan læse hele mailen fra ledelsen i Det Radikale Venstre.

null

(20+) Facebook

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply