Skip to main content

For første gang kan maskiner nu se forskel på en lang række plastiktyper og dermed sortere plast efter kemisk sammensætning. Dette er absolut banebrydende for at øge genanvendelse af plastik fremgår det af en pressemeddelelse fra Aarhus Universitet Technical Sciences.

Det er meget svært for mennesker at se forskel på forskellige plasttyper, og det er med til at gøre det vanskeligt at sortere og genanvende plastik.

Det teknologiske gennembrud er interessant fordi plastik er – modsat den gængse opfattelse – på ingen måde ét materiale, men en kombination af mange materialer – de såkaldte polymerer, der består af forskellige kemiske forbindelser og fyldstoffer såsom farve eller fibre afhængig af dets anvendelse.

Desuden har vi den udfordring i ifølge affald.dk, at teknologien endnu ikke kan genkende plastikken via infrarød belysning, hvis lyset ikke reflekteres fordi plasten er sort eller beskidt.

Et andet problem er, at blandede plasttyper – altså hvor produktet er sat sammen af forskellige plasttyper – heller ikke kan genkendes af teknologien. Det er den nød, som nu ser ud til at være, at være knækket. 

Maskine kan genkende 12 forskellige plastiktyper

Det er forskere fra Institut for Bio- og Kemiteknologi, Aarhus Universitet, der nu i samarbejde med Vestforbrænding der er ejet af 19 sjællandske kommuner, iværksættervirksomheden Dansk Affaldsminimering ApS og PLASTIX har udviklet en ny kamerateknologi, der kan se forskel på 12 forskellige plastiktyper. Disse udgør tilsammen langt størstedelen af de plasttyper, som anvendes i husholdningen.

Teknologien gør det muligt at sortere plast ud fra en renere kemisk sammensætning, end det er muligt i dag, og det åbner op for helt nye muligheder for genanvendelse af plastik. 

Plastik bliver i dag sorteret med nærinfrarød teknologi (NIR) eller via densitetstest. Disse metoder kan sortere visse plastfraktioner, men ikke med samme nøjagtighed som den nye teknologi, og derfor heller ikke med den kemiske renhed i sammensætningen, som er en forudsætning for, at man kan øge genanvendelsen af affaldsplast.

Et gennembrud i genanvendelighed

“Den teknologi, vi har udviklet her i samarbejde med universitetet, et intet mindre end et gennembrud for vores muligheder for at genanvende plastik. Vi ser frem til at installere teknologien i vores proceshal og for alvor begynde den lange rejse mod 100% udnyttelse af affaldsplastik,” siger Hans Axel Kristensen, CEO for PLASTIX A/S.

Plastix er en dansk cleantech virksomhed, der ligger i Lemvig og som bl.a. omdanner brugte fiskenet, -trawl og anden hård plast til plastråvarer. 

Den nye teknologi som er udviklet er allerede testet i pilotskala og forskningsresultaterne er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Vibrational Spectroscopy.

“Med denne teknologi kan vi nu se forskel på alle typer konsumplast og en del højtydende plasttyper. Vi kan endda se forskel på plasttyper, som består af de samme kemiske byggesten, men som er opbygget en smule forskelligt,” siger lektor Mogens Hinge, der leder projektet på Aarhus Universitet.

Konkret virker den nye teknologi således, at man bruger et hyperspektralt kamera i det infrarøde område og benytter maskinlæring til at analysere og kategorisere plasttypen direkte på transportbåndet. Herefter kan plastikken sorteres i de forskellige plasttyper. 

Implementeres hos private aktører i foråret

Mogens Hinge er ikke i tvivl om, at det er et gennembrud, som får kæmpe betydning for al plastsortering.

Teknologien som er afprøvet i pilotskala, bliver efter planen implementeret hos PLASTIX og Dansk Affaldsminimering i foråret 2022.

For at plastik kan genanvendes i den konventionelle industri, skal dens renhed op på mindst 96% efter polymertype. Det vil sige, at plastikken skal sorteres næsten helt rent på baggrund af plastens kemiske sammensætning.

Ved hjælp af den nye teknologi er vi derfor nu et stort skridt på vejen, lyder det fra lektor Mogens Hinge, som understreger, at man arbejder videre med teknologien og har data som understøtter at kunne differentiere yderligere inden for polymertyper og forskellige tilsætningsstoffer inden længe.

Udviklet på tværs af offentlige og private aktører

Den ny kamerateknologi er en del forskningsprojektet Re-Plast, der er støttet af Innovationsfonden med 22,7 mio. kr. Projektet ledes af Institut for Bio- og Kemiteknologi, Aarhus Universitet, og derudover deltager Institut for Elektro- og Computerteknologi, Aarhus Universitet, Vestforbrænding, Dansk Affaldsminimering og PLASTIX.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply