Skip to main content

Flere bliver smittet med coronavirus, og sygefraværet stiger støt på mange danske virksomheder, som selv skal betale for de ansattes isolation. Det fik i sidste uge en række erhvervsorganisationer til at rejse krav om, at man genindfører muligheden for, at virksomheder kan få refusion fra første sygedag,

I slipstrømme på erhvervsorganisationernes krav følger der nu en aftale mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter, hvor man midlertidig genindføre den efterspurgte særregel, der afhjælper virksomhederne.

Aftalen for refusion – som et flertal i Folketinget skal godkende – udløber 28. februar 2022, hvor parterne ser på, om særreglerne fortsat er nødvendige.

”Vores hovedprioritet er at få Danmark trygt igennem vinteren på en måde, hvor sygehusene ikke bliver overbelastede og hjulene bliver holdt i gang. Vi ser, at nogle virksomheder bliver hårdere ramt end andre, og der synes vi, det er rimeligt, at fælleskassen hjælper,” siger fungerende beskæftigelsesminister Mattias Tesfaye (S) om aftalen.

Refusion og barselsdagpenge

Aftalen gør det muligt for virksomheder at søge om refusion til at få dækket arbejdsgivernes udgifter til sygedagpenge fra første sygedag.

Forældre, der passer et coronahjemsendt barn til og med 13 år, får samtidig mulighed for barselsdagpenge i op til ti dage.

”Kan du arbejde hjemme, skal du arbejde hjemme. Det her er for alle dem, som skal møde frem og ikke kan arbejde hjemme,” siger formand Lizette Risgaard fra Fagbevægelsens Hovedorganisation.

Ordningen for sygedagpenge ligner i vid udstrækning den, der tidligere var gældende, men stoppede 1. juli. Genindførelsen skal gælde fra dags dato og med tilbagevirkende kraft.

Flere firmaer og erhvervsorganisationer har som sagt efterlyst netop det, fordi der er en anbefaling om at gå i isolation, hvis man er smittet eller har symptomer på coronavirus. Symptomer kan være feber, hoste, træthed og nedsat smags- og lugtesans.

Arbejdsgivernes organisation, DA, er ikke overraskende meget tilfreds.

”Smitten stiger i samfundet, og mange steder ser vi, at medarbejderne må blive hjemme på grund af corona. Det er meget fornuftigt, at vi genindfører ordningerne, hvor man kan få sygedagpenge fra første dag,” siger formand Jacob Holbraad.

Der kan komme flere initiativer

I dag er det virksomheden, der skal betale de første 30 dages sygdom, som reglen også var før coronavirus, men fremover skal virksomheder igen kunne søge refusion.

Sidste år endte Beskæftigelsesministeriet med at lave en lang række aftaler og blandt andet aflyse møder på jobcentre.

”Jeg kan ikke afvise, at der bliver behov for yderligere initiativer,” siger Mattias Tesfaye.

/sho/ritzau/

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply