Skip to main content

Det var en helt ren sejr til Sorø Kommune tilbage i 2019, da man vandt en strid om tilbagekøb af gadebelysning over elselskabet Seas-NVE*, men den sag har Østre Landsret nu omgjort. Sorø Kommune tabte torsdag i efterårsferien.

Hele 17,7 millioner kroner skal Sorø Kommune nu betale elselskabet, skriver Sjællandske.

”Jeg er selvfølgelig drønærgerlig over, at byrettens afgørelse ikke gjorde sig gældende i landsretten. Men det er nu de betingelser, der er, når vi har de forskellige instanser, der kan behandle sådan nogle uenigheder,” siger Sorøs borgmester, Gert Jørgensen (K) til TV2Øst.

Mens dommen ærgrer borgmesteren, så er der mere tilfredshed hos Henrik Wej Petersen. Han er administrerende direktør i Seas-NVE Udelys, som har varetaget opgaven med at drifte og vedligeholde gadebelysningen.

”Vi er glade for, at Østre Landsret er enige med os i, at aftalen fra 2016 er gældende og skal efterleves,” udtaler han i et skriftligt svar til Sjællandske.

Et dyrt tilbagekøb

Sagen er interessant, fordi den illustrerer hvor langtrukken og dyrt det kan være for begge parter i et offentligt-privat samarbejde, når man vælger at blive skilt og ikke lige kan blive enige.

Konkret handler det om, at kommunen har tilbagekøbt det kommunale udelys, som elselskabet har betjent siden begyndelsen af 90-erne i de tidligere Sorø, Stenlille og Dianalund Kommuner. Det vil sige i tiden før kommunalreformen. 

På et tidspunkt beslutter kommunen at udbyde driften og får det kommunen tidligere har kaldt en langt mere favorabel pris, men tilbage stod så, at kommunen samtidig skulle købe anlægget tilbage, og her kunne de to parter ikke blive enige om prisen.

Sorø Kommune allerede betalt cirka 35 millioner kroner for kommunens udelys, men i processen krævede Seas-NVE, at få næsten 17 millioner kroner mere.

Penge er sat af på budgettet

Striden mellem Sorø Kommune og elselskabet Seas-NVE, om kommunens gadebelysning bliver nu endnu dyrere for kommunekassen.

Sorøs borgmester, Gert Jørgensen (K), udsatte i september budgetlægningen, da man afventede byrettens dom. Men da Østre Landsret udsatte afgørelsen i begyndelsen af oktober, måtte man lægge budgettet på trods af uvisheden.

”Det er meget beklageligt, at Landsretten har set sig nødsaget til at udskyde afgørelsen yderligere. Vi må nu fortsætte med budgetprocessen vel vidende, at der om nogle uger kan komme en afgørelse, som vil begrænse vores muligheder for at investere i fremtiden,” sagde Gert Jørgensen dengang i en pressemeddelelse.

Det resulterede i at man i det kommende budget tog højde for, at kommunen kunne tabe sagen. Det var dog allerede bestemt, at de pengene skulle bruges på fortov, cykelstier og padelbaner, hvis kommunen vandt over elselskabet.

 ”Jeg er glad for, at vi reserverede penge i vores budget, så vi ikke skal ændre på budgettet. Desværre betyder det, at der ikke kommer ekstra penge til projekterne (fortove, cykelstier m.v. Red.), siger borgmester Gert Jørgensen.

Bliver muligvis anket

Det er dog ikke sikkert, at landsretsdommen er sidste punktum i striden. Borgmesteren oplyser til Sjællandske, at kommunen nu vil gennemgå dommen, hvorefter man vil tage stilling til, om kommunen vil søge Procesbevillingsnævnet om muligheden for at bringe sagen op i næste instans, som er Højesteret.

Politikerne har 14 dage til at beslutte sig for, om Sorø Kommune skal forsøge at anke sagen.

*I 2020 skiftede Seas-NVE navn til Andel, men det har intet med sagen at gør, men er ikke rigtigt slået igennem, derfor har vi anvendt det kendte Seas-NVE i dette indlæg.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply