Skip to main content

Hele fire borgmesterkæder risikerer Venstre at miste i Region Hovedstaden ved kommunalvalget. Og i Frederiksberg Kommune kan borgmester Simon Aggesen ikke være sikker på, at De Konservative bevarer borgmesterposten, sådan som det har været tilfældet siden 1909.Det fremgår af NB-Mediers analyse af, hvordan borgmesterpartierne og borgmestrene står før kommunalvalget, KV21, i Region Hovedstaden. Analysen bygger på grundig og løbende research (se ‘Fakta om NB-Mediers prognose’ nederst i artiklen), men er i sagens natur behæftet med usikkerhed.

Usikre borgmesterkæder

Her er de kommuner, hvor der måske bliver bidt ekstra meget negle 16. november hos det parti, der har borgmesterposten nu:

Frederiksberg

Kommunalvalget i bydelen bliver en slags præsidentvalg mellem den siddende borgmester Simon Aggesen og den socialdemokratiske udfordrer Michael Vindfeldt. Den radikale Lone Loklindt og Jan E. Jørgensen (V) betragter dog også sig selv som borgmesterkandidater. Valget bliver en gyser for partierne, og det samme kan konstitueringen gå hen og blive. Ved kommunalvalget i 2017 var det kun 159 stemmer, der til sidst afgjorde, at Konservative vandt borgmesterposten. (Artiklen fortsætter efter kortet)

Dragør

Alt kan ske efter KV21 i Amager-kommunen Dragør. Socialdemokratiet, Konservative, Venstre og Tværpolitisk Forening bejler alle til  borgmesterposten. Helle Barth fra Venstre tiltrådte som borgmester 1. juni i år, men med lunken opbakning til Venstre på landsplan står hun ret svagt. 

Ishøj

Ishøj var gennem mange år socialdemokratisk ledet. Men den nuværende borgmester Ole Bjørstorp har sprængt partiet lokalt og stiftet sin egen Ishøjlisten og fået to andre byrådsmedlemmer med sig. Medmindre Socialdemokratiet kan få flertal med SF og Enhedslisten, kan konstitueringen blive vanskelig. Men mest tyder på, at Ole Bjørstorp kommer til at overdrage borgmesterstolen til sin socialdemokratiske rival Merete Amdisen. 

Glostrup

Den siddende borgmester John Engelhardt (V) genopstiller ikke og ny spidskandidat for Venstre er Piet Papageorge. Det nuværende smalle flertal bag borgmesteren er afhængig af to frafaldne DF’ere. Rød blok har netop indgået budgetforlig med De Konservative udenom Venstre – så derfor er alt meget åbent efter KV21. Men det tegner til, at slaget om borgmesterkæden kommer til at stå mellem de to unge mænd Piet Papageorge (V) og Kasper Damsgaard (S).

Egedal

Borgmester Karsten Søndergaard (V) fik posten efter KV17 og genopstiller. Han regerer på et smalt borgerligt flertal på 11 ud af 21 byrødder. Det er truet af national modvind, men kan opvejes af borgmestereffekten. Det kan blive afgørende, hvor DF-stemmer går hen, og hvor De Radikale lægger deres lod på konstitueringsnatten. Der har været omfattende uro i valgperioden ført an af Ulrik John Nielsen, der forlod Venstre i protest mod magtarrogance, og som har trukket flere byrådsmedlemmer fra andre partier med sig i den nystiftede lokalliste Lokallisten Ny Egedal.

Allerød

Karsten Längerich (V) sidder på en konstituering med Socialdemokratiet og to lokallister. Venstre og Konservative har traditionelt haft svært ved at finde sammen i Allerød. Alt kan ske, men 1. viceborgmester og spidskandidat for Socialdemokratiet Miki Dam Larsen har chance for at vippe flertallet. Det kan antages, at et fortsat borgerligt flertal vil give Karsten Längerich borgmesterkæden igen, men selv det er usikkert.

Gribskov

Borgmester Anders Gerner Frost (Nytgribskov) sidder på en spinkel konstitueringsaftale med støtte fra Socialdemokratiet og Enhedslisten. Kommunen har været ramt af omfattende uro og dårlige sager i ældreplejen. Gribskov er traditionelt en borgerlig kommune, og Socialdemokratiet er ikke i nærheden af rødt flertal trods medvind på landsplan. Venstre kan næppe samle borgerligt flertal  og skal vinde et mandat, hvilket den sløje opbakning på landsplan taler imod. Alt peger derfor på et mudret resultat, hvor borgmesterposten afgøres ved konstitueringen.

Næsten sikre på at beholde borgmesterposten

I de øvrige kommuner i Region Hovedstaden er der i skrivende stund ikke så stor spænding om udfaldet af kommunalvalget. I disse kommuner er der ret stor sandsynlighed for, at det nuværende borgmesterparti beholder borgmesterkæden, fremgår det af NB-Mediers analyse. Det gælder blandt andre borgmestrene Morten Slotved (K) i Hørsholm, Thomas Gyldal Petersen (S) i Herlev og Steffen Jensen (S) i Halsnæs. Se NB-Kommunes tema om KV21Fakta om NB-Mediers prognoseNB-Mediers prognose bygger på flere parametre. Blandt andre en række samtaler med velinformerede kilder og lokalpolitikere. Der er også anvendt mange skriftlige kilder – bl.a. lokale medier. Disse informationer er blevet holdt op mod videnskabelig viden om, hvordan nationale, politiske strømninger på parti-niveau påvirker udfaldet af lokale valg som KV21.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply