Skip to main content

Venstre risikerer at miste tre borgmesterposter i Region Syddanmark i kølvandet på kommunalvalget. Og i to ø-kommuner er det politiske billede så mudret, at det er meget svært indsigtsfuldt at forudsige, hvilket parti/liste der render med borgmesterkæden. Det fremgår af NB-Mediers analyse af, hvordan borgmesterpartierne og borgmestrene står før kommunalvalget, KV21, i Region Syddanmark. Analysen bygger på grundig og løbende research (se ‘Fakta om NB-Mediers prognose’ nederst i artiklen), men er i sagens natur behæftet med usikkerhed.

Usikre borgmesterkæder

Her er de kommuner, hvor der måske bliver bidt ekstra meget negle 16. november hos det parti, der har borgmesterposten nu:

Vejle

Trods fremgang for Socialdemokratiet ved kommunalvalget i 2017 endte det med et borgerligt flertal. Med medvind på landsplan til Socialdemokratiet og lunken opbakning på landsplan til Venstre er der udsigt til valgdrama i Vejle. Læg dertil at Dansk Folkeparti, som har tre medlemmer i kommunalbestyrelsen nu, står til hård modvind. Borgmester og landmand Jens Ejner Christensen (V) kommer i hård kamp mod socialdemokraten Martin Sikær Kristensen om at erobre borgmesterkæden.(Artiklen fortsætter efter kortet)

Kolding

Venstres afgående borgmester Jørn Pedersen sidder med et komfortabelt 16/25 borgerligt flertal. Om borgmesterposten bliver hos Venstre afhænger nu af tidligere minister Eva Kjer Hansen, der trods modstand fra Jørn Pedersen er Venstres spidskandidat i kommunen. Valget i Kolding bliver en slags præsidentvalg mellem Eva Kjer Hansen og tidligere minister Villy Søvndal (SF). Han sidder i regionsrådet på et væld af personlige stemmer (8.264) fra valget i 2017 og kan gå hen og blive en stemmemagnet igen. Det er et åbent løb mellem de to om borgmesterposten, men umiddelbart har Eva Kjer Hansen nok de bedste odds. 

Haderslev

Venstres Hans Peter Geil stopper som borgmester, hvor han har siddet med et smalt borgerligt flertal. Den nye V-spidskandidat er Mads Skau. Han kommer til at dyste hårdt med  2. viceborgmester og spidskandidat for Socialdemokratiet Henrik Rønnow, som på bemærkelsesværdig vis ved KV17 fik langt flere personlige stemmer end daværende og nuværende borgmester Hans Peter Geil.Med til at øge usikkerheden om udfaldet af valget er, at det nationalt kriseramte Dansk Folkeparti har fire mandater på spil i kommunen. Hvis Socialdemokratiet får fremgang, så kan Slesvigsk Parti sammen med SF, Enhedslisten og Radikale bliver afgørende for, hvem der får borgmesterposten. 

Tønder

Det er ret uforudsigeligt, hvor borgmesterkæden havner i Tønder efter KV21. Borgmester Henrik Frandsen blev vraget af sit parti Venstre som spidskandidat og dannede efter større ståhej Tønder Listen, der fik opbakning fra mange V-byrådsmedlemmer og kandidater. De personlige konflikter er massive i den borgerlige del af byrådet. Konstitueringen kan ende med, at Henrik Frandsen genvinder borgmesterposten, eller at Socialdemokratiet kan udnytte den borgerlige strid. Det mindst sandsynlige synes at være, at Venstre får posten, især hvis Tønder Listen får et stærkt valg. 

Fanø

Fanø er noget nær uforudsigelig. Nuværende borgmester Sofie Valbjørn fra Alternativet genopstiller ikke. Ny spids for Alternativet er 28-årige Benjamin Strand Andersen. Selvom Venstre er størst på den lille ø, så kan alt ske. Der er formentligt mindst tre eller fire mulige borgmestre. Tidligere borgmester Erik Nørreby (V), Christian Lorenzen (K) og Henning Kjærgaard fra Fanø Lokalliste (L) går ifølge Fanø Posten alle efter borgmesterposten.  

Kerteminde

Her er der lagt op til en valggyser. S-borgmester Kasper Ejsing Olsen sidder på et rødt mindretal 10/25 og kom kun i stolen med Venstres hjælp. Den store udfordrer er De Konservatives Klavs Norup Lauridsen, der sikrede partiet et kanonvalg i 2017, hvor partiet gik fra et til syv mandater.Denne gang har de borgerlige partier (V, K og DF) indgået en udsædvanlig musketered om at stå sammen. Derfor bliver det afgørende spørgsmål i Kerteminde om Kasper Ejsing Olsen kan overbevise vælgerne om, at det er hans fortjeneste, at økonomien er rettet op i kommunen.

Ærø

Trods borgerligt flertal 8/15 efter KV17 blev det socialdemokraten Ole Wej Petersen, der indtog borgmesterposten. Peter Hansted er ny spidskandidat for S, men den socialdemokratiske gruppe er sprængt i atomer og har dannet grobund for to nye lokallister. Alt kan ske på Ærø efter valget. Næsten sikre på at beholde borgmesterpostenI de øvrige kommuner i Region Syddanmark er der i skrivende stund ikke så stor spænding om udfaldet af kommunalvalget.  I disse kommuner er der ret stor sandsynlighed for, at det nuværende borgmesterparti beholder borgmesterkæden. Det gælder blandt andre SF-borgmester på Langeland Tonni Hansen og V-borgmester i Nordfyns Kommune Morten Andersen. Se NB-Kommunes tema om KV21Fakta om NB-Mediers prognoseNB-Mediers prognose bygger på flere parametre. Blandt andre en række samtaler med velinformerede kilder og lokalpolitikere. Der er også anvendt mange skriftlige kilder – bl.a. lokale medier. Disse informationer er blevet holdt op mod videnskabelig viden om, hvordan nationale, politiske strømninger på parti-niveau påvirker udfaldet af lokale valg som KV21.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply