Skip to main content

Der er stor forskel på den faktiske prisstigning på byggeomkostninger, og det PL-skøn (pris- og lønudvikling), som regeringen og kommunerne har anvendt i deres økonomiaftaler i både 2021 og 2022 på anlæg.Det seneste år er anlægspriserne steget mellem 3,56 procent og hele 27,47 procent afhængig af området. Det viser nye data, som Danmarks Statistik offentliggjorde onsdag.  Det vil først og fremmest blive kommunernes hovedpine, da det er dem, der står med den faktiske byggeregning.Økonomiaftalen mellem KL og regeringen for 2021, som blev indgået i maj 2020, havde kun et PL-skøn på 1,4 procent på anlæg.Men heller ikke den nye økonomiaftale for 2022, som blev indgået i juni 2021 har man opjusteret PL-skønnet, så det var tættere på, hvad der faktisk har været af prisstigninger på materiale. Her ligger PL-skønnet forsat på 1,4 procent, hvilket er mindre end en lang række områder er steget med alene i andet kvartal.

Reelle priser markant højere end skønDe første udkast til kommunernes samlede budget for anlæg for 2022 overskrider den samlede anlægsramme med 4,3 milliarder kroner på anlæg. Højere priser kan derfor lægge et yderligere pres på kommuner, da de ikke får en høj nok dækning på anlægsprisstigninger, som svarer til virkeligheden.Lønnen til håndværkere er endnu ikke fulgt med op, men det kan være et spørgsmål om tid, da mange virksomheder sulter efter mere arbejdskraft. Derfor kan der ligge endnu en udfordring og vente på kommunerne, hvis det bliver fremtiden for byggepriser.”Manglen på arbejdskraft er de seneste måneder steget markant, og de seneste tal viser, at 43 procent af virksomhederne inden for bygge og anlæg melder om mangel på arbejdskraft, hvor tallet lød på 11 procent i begyndelsen af krisen,” skriver Arbejdernes Landsbank.Kommunerne går derfor en svær budgettid i møde de kommende år, hvor de også har oplevet stort pres på deres serviceudgifter.Organisationen DI Dansk Byggeri vurderer ifølge DR, at de stærkt forhøjede priser på byggematerialer er kommet for at blive og ikke har udsigt til at falde i de næste mange år. 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply