Skip to main content

Om 18 måneder står der et nyt friplejehjem med 60 plejeboliger i Storegade, Esbjerg. Det er Kapitalforvalteren Northern Horizon, der er ejeren og en af Danmarks største plejeoperatører, Danske Diakonhjem der skal drive det kommende plejehjem, som ud over boligerne også skal rumme wellness-faciliteter og festsal.

Det er ikke tilfældigt at man lige bygger et friplejehjem i Esbjerg. Antallet af plus 80-årige vil nemlig stige med 48 % inden for de næste ti år, svarende til 2670 borgere eller et merbehov for 400 plejeboliger ved en dækningsgrad på 15 %. Det fremgår af en sag som sundheds- og omsorgsudvalget fik forelagt i november 2020. 

”Vi har i lang tid haft et ønske om at etablere plejehjem i Esbjerg, og nu har vi den rette beliggenhed. Det nye plejehjem får en central beliggenhed i Esbjerg by og vil ligge tæt på nogle af de boligområder, hvor vores kommende beboere har tilbragt deres liv, og med gode tilkørselsmuligheder for pårørende,” siger Emil Tang, der er direktør i Danske Diakonhjem i en pressemeddelelse.

Plejeoperatør i voldsom vækst

OPS-Indsigt har tidligere beskrevet, hvordan der skyder friplejehjem op over det ganske land bl.a. med basis i den hastigt stigende ældrebefolkning og kommunernes pressede anlægsøkonomi.

Danske Diakonhjem er en af de organisationer der vokser kraftigt på friplejehjemsområdet. Aktuelt har de foruden det i Esbjerg 3 friplejehjem på vej, samtidig med at de driver 40 plejehjem, heraf 18 som friplejehjem.

De tre nye hjem, der er på vej, ligger i Aabenraa, Horsens og Valby/København. Det fremgår af Danske Diakonhjems hjemmeside

Sammenligner man den vækst af friplejehjem, som de Danske Diakonhjem har haft gang i de seneste år, svarer det nogenlunde til den samlede plejehjemskapacitet i en gennemsnits kommune. Så der er her tale om en plejeoperatør med betragtelige erfaringer, der kan matche de fleste kommuner på det her område.

Har investeret i mere end 120 private plejehjem

Northern Horizon købte sit første danske friplejehjem sidste år, som er beliggende i Frederikssund og drives af Attendo A/S.Selskabet er på ingen måde uerfaren, når det kommer til bygningsdrift af plejehjem. Northern Horizon har siden 2007 investeret i mere end 120 plejehjem i Sverige og Finland og selskabet forventer at investere i yderligere 5-6 plejehjemsprojekter her i landet. 

”Vi er meget begejstrede over at være med til at skabe et nyt friplejehjem, der bliver en del af Esbjerg by. Der er et stigende behov for plejeboliger i Danmark, og via private plejehjemsbyggerier er vi i stand til at etablere moderne plejeboliger i høj kvalitet, der kan dække en del af dette behov,” forklarer Kasper Wehner, der er ansvarlig for selskabets danske investeringer.

Northern Horizon har ejendomme for  8,5 milliarder kroner under forvaltning med kapital, der typisk kommer fra forsikrings- og pensionsselskaber. Selskabets investeringer foregår ud fra et mål om at skabe attraktive, moderne og bæredygtige rammer for ældre borgeres seniorliv.Begge de to plejecentre er bæredygtighedscertificerede.

Markedsøkologien ændrer sig

Tidligere har rådgivende bygherrevirksomheder rettet deres kærlige øjne mod kommunerne, når der har skullet bygges plejehjem, men den nye udvikling med de mange nye friplejehjem ændres markedsøkologien på en sådan måde, at rådgiver og byggevirksomheder bliver nødt til at skifte sigtet.

Det er ikke udelukkende kommunerne, der er dem, som udbyder opgaverne.Det fremgår også lidt mellem linjerne, når man læser pressemeddelelsen fra KPC og Projektas som er udvikler og bygherre på det nye friplejehjem i Esbjerg.

”Vi er rigtig glade for samarbejdet med Danske Diakonhjem og Northern Horizon på dette projekt. Over de kommende år skal der etableres et stort antal plejeboliger, og derfor er det interessant for os at få lejlighed til at arbejde sammen med to aktører, der på hver sit felt er stærkt specialiserede inden for ældreplejeområdet,” siger udviklingsdirektør Henrik Hoffmann fra KPC.

 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply