Skip to main content

De bygninger som friplejehjemmet Lærkevej består af, har nu skiftet ejer. Scandinavian Property Development, der sammen med plejevirksomheden Attendo har udviklet og bygget friplejehjemmet i Frederikssund kan nu afhænde det første bæredygtighedscertificerede friplejehjem i Danmark til en international investor. For et par uger efterlyste rådmand for Ældre- og Handicapforvaltningen i Odense Søren Windell (K) flere investorer til markedet for friplejehjem, nu er de her.

Salget af Lærkevej friplejehjem betyder nemlig samtidig, at der melder sig endnu en spiller på markedet for friplejehjem og her er der ikke tale om en hvilken som helst spiller, men en spiller der tilkende giver, at den er kommet for at blive.

OPS-Indsigt har tidligere lavet en kort markedsoversigt i forhold til, hvilke virksomheder der i øjeblikket er dem som fremstår tydeligst på markedet.

Det er kapitalforvalteren Northern Horizon der melder sig på det danske marked for friplejeboliger bygningsinvestor. Der er her tale om et dansk selskab med aktiviteter i Østersølandene. I alt har Northern Horizon ejendomme for omkring 7,5 milliarder kr. under forvaltning med kapital, der typisk kommer fra investorer som forsikrings- og pensionsselskaber. Det skriver Byens Ejendom.

Det solgte friplejehjem er det andet plejehjemsbyggeri, der i Danmark har modtaget DGNB-certificering. Det andet er Vonsild Have i Kolding, som også drives af Attendo og blev opført som et OPP i 2015.

”Bæredygtighed er altafgørende i moderne byggeri. Vi er derfor meget stolte over, at premieren på vores investeringer i Danmark sker i det første guldcertificerede friplejehjem herhjemme,” siger Kasper Wehner, der er Investment Manager og landechef for Northern Horizon til Byens Ejendom.

Hos Scandinavian Property Development er man også ganske godt tilfreds.

”Vi er glade for at se, at et moderne, bæredygtigt plejehjemsbyggeri kan tiltrække en stor international investor som Northern Horizon. Det er et godt tegn på, at veludførte byggeprojekter med vægt på bæredygtighed har investorernes interesse i dag,” siger Stig Holmboe, partner i Scandinavian Property Development.

Det antydes af udtalelser i Byens Ejendomme, at Scandinavian Property Development og Northern Horizon fremover kommer til at have et parløb på markedet for friplejehjem, hvor den ene udvikler og bygger og den anden investere i den efterfølgende bygningsdrift.

Forventer at investere i 5 – 7 friplejehjem

På Northern Horizon`s hjemmeside kan man læse, at der er tale om en nyoprettet fond fokuseret på investering i ældreområdet under Northern Horizon, der har købt plejehjemmet Lærkevej i Frederikssund, samt 30 seniorvenlige boliger i et nabobyggeri. Den samlede sum er på over 250 millioner kr.

Hos Northern Horizon regner man med at investere i yderligere 5 til 7 danske plejehjemsprojekter over de næste 2-3 år, hvilket svare til ca 2 procent af det forventede behov for plejehjemspladser i 2030. 

Her forudser forskellige brancheorganisationer, som KL, Dansk Industri og Dansk Byggeri et plejeboligbehov på mellem 15.000 og 35.000 boliger. Når tallet svinger handler det lidt om, hvorvidt man lægger en faktor ind for såkaldt ”sund aldring”. Et meget omdiskuteret begreb, hvor tesen om at vi både bliver ældre og sunder gør at vi ikke har samme efterspørgsel på velfærdsydelser, som tidligere generationer.

Senest har vi set, hvorledes budgetlægningen stak af fra virkeligheden i Frederikssund, da man tilsyneladende lagde for megen vægt på ”sund aldring”.  

Men uanset estimaterne, så indikerer tal fra Danmarks Statistik at behovet for plejehjemspladser bliver enormt, ca 160.000 flere ældre over 80 år i 2030.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply