Enhedslisten forlader affaldsforlig på grund af udbud

Del artiklen:
Klimaordfører hos Enhedslisten, Peder Hvelplund så meget hellere, at forligspartierne gjorde KL`s arbejde færdigt.
Klimaordfører hos Enhedslisten, Peder Hvelplund så meget hellere, at forligspartierne gjorde KL`s arbejde færdigt. - Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Enhedslisten forlader affaldsforlig, fordi nedbringelse af afbrænding skal ske gennem konkurrenceudsættelse. ” Jeg uforstående overfor, at man i forligskredsen ikke er villig til at bringe aftalen det sidste stykke vej,” siger klimaordfører hos Enhedslisten, Peder Hvelplund.

Af Citathistorie fra andet medie,

I sommer indgik et bredt flertal i Folketinget et affaldsforlig. Målet var blandt andet at nedbringe forbrændingen og dermed co2-udledningen.

Fredag har Enhedslisten forladt forliget, fordi den mener, at der bliver truffet beslutninger, som ikke følger de mål. Det oplyser partiets klimaordfører, Peder Hvelplund.

Dengang aftalte partierne, at kommunerne fik seks måneder til at komme med en liste over værker, der skulle lukke. Den såkaldte dødsliste, hvis det ikke det skete, ville en række sanktioner træde i kraft.

Læs også:
Dan Jørgensen stikker kommunerne en begmand

En af de sanktioner var, at man i stedet for kommunerne ville liberalisere området via udbud og nedbringe kapaciteten gennem konkurrence. I den forbindelse sagde Klimaminister Dan Jørgensen (S) blandt andet:

– Efter at have lyttet til kommunerne er vi endt med en løsning, hvor kommunerne får et halvt år til at levere det samme som i regeringens oprindelige forslag. Hvis de ikke kan det, er der en anden model, der træder i kraft automatisk.

Det  kaldte næstformanden i Kommunernes Landsforening (KL), Martin Damm (V), for urealistisk og urimelig.

– Det er helt håbløst. Det her er enormt komplekst og ikke noget, man bare lige ordner søndag formiddag, sagde han.

Burde have færdiggjort kommunernes arbejde

Kommunerne nåede ikke helt at opfylde deres del, og Enhedslisten er utilfredse med, at de andre forligspartier ikke har færdiggjort KL’s arbejde, men i stedet er gået videre til udbudsmodellen.

Læs også:
KL`s dødsliste sender chok igennem det kommunale Danmark

– De øvrige forligspartier har nu iværksat en udbudsmodel – en liberalisering af hele affaldssektoren. Der mener vi ikke, at det er forsvarligt at gøre på det nuværende grundlag, siger han.

– Kommuneren har leveret et solidt stykke arbejde og er kommet 95 procent i mål med at lave en liste, der kan sikre, at vi får nedbragt forbrændingskapaciteten med 30 procent (i 2030, red.).

– Derfor er jeg uforstående overfor, at man i forligskredsen ikke er villig til at bringe aftalen det sidste stykke vej, så man kan nå i mål med den model, KL har præsenteret.

/sho/ritzau/