Borgmestre bønfalder minister: Hjælp vores virksomheder!

Del artiklen:
Esbjergs borgmester, Jesper Frost Rasmussen, vil lette administrationen for de mange internationale medarbejdere på vestjyske kommuners arbejdspladser. (Arkiv)
Esbjergs borgmester, Jesper Frost Rasmussen, vil lette administrationen for de mange internationale medarbejdere på vestjyske kommuners arbejdspladser. (Arkiv) - Foto: https://jesperfr.dk/

Vestjyske kommuner går sammen om at bede udlænge- og integrationsministeren oprette et såkaldt ISC-center for områdets internationale tilflyttere. Virksomhedernes kontakt til myndighederne er alt for bøvlet, når det gælder udenlandske medarbejdere, mener borgmestre.

Af Jørn Sørensen, [email protected]

Det er alt for besværligt og bureaukratisk for virksomhederne, når udenlandske medarbejdere skal registreres hos myndighederne i Vestjylland.

Det er baggrunden for en fælles henvendelse til udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) og direktør Kasper Kyed fra Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI). Det skriver JydskeVestkysten.

Henvendelsen er underskrevet af Esbjergs borgmester, Jesper Frost Rasmussen (V), Vejens borgmester Egon Fræhr (V), Fanøs borgmester Sofie Valbjørn (ALT), Erik Buhl (V) fra Varde, Henrik Frandsen (Tønderlisten), Tønder, Ib Kristensen (V) i Billund og Hans Østergaard (V) fra Ringkøbing-Skjern Kommune.

Alle er de enige om, at ministeren får etableret et ICS-center i Esbjerg – et International Citizen Service-centre. Det er nemlig ifølge borgmestrene alt for besværligt for kommunernes virksomheder, når de internationale tilflyttere fra andre EU-lande skal igennem en besværlig og bureaukratisk indrejseprocedure. For nuværende findes ISC-centre kun i København, Aarhus, Odense og Aalborg:

“Det medfører, at rekrutteringsgrundlaget forringes, og vores virksomheder får svært ved at dække deres bemandingsbehov. I Esbjerg Kommune alene har vi gennemsnitligt 1.500 indrejser om året, og de er nødt til at tage den lange tur fra Esbjerg til Odense. Dertil kommer så indrejserne til alle de omkringliggende kommuner. Vi har ønsket os et internationalt modtagecenter i de seneste syv år,” siger Jesper Frost Rasmussen til JydskeVestkysten.

Et ICS-center hjælper EU-borgerne med papirarbejdet i forhold til f.eks. opholdsdokumenter, udstedelse af Nem-Id, cpr-nummer, skattekort, omregistrering af køretøjer og meget andet. Det er en hjælp, som også de vestjyske arbejdsgivere skal have:
“Tegner man en cirkel om de eksisterende fire centre, er de inden for en radius af 75 km svarende til cirka en times transporttid. Med en tilføjelse af et nyt center i Esbjerg vil et stort opland i det vestjyske opleve en markant serviceforbedring i form af kortere
transporttid,” siger Jesper Frost Rasmussen til JydskeVestkysten.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her