Skip to main content

 Slagelse kommune er Sjællands 6. største by og betragtes af mange som hovedstaden i Vestsjælland. Kommunen ligger midt i Danmark og har en infrastruktur, der gør den tilgængelig med bil, bus og tog, og der er korte afstande både til hovedstadsområdet samt Fyn og Jylland.

Nu er kommunen også et skridt nærmere et friplejehjem. Det er interessant fordi Slagelse er en af de kommuner der de seneste tre år har brugt mindst på bygge og anlæg ifølge Dansk Byggeri. Nu får de så et friplejehjem som finansieres 100% af aktører i den private sektor.

Her på OPS-Indsigt har vi tidligere beskrevet, hvorledes der er en sammenhæng mellem kommunernes brug af anlægskroner pr skatteborger og tilstedeværelsen af et friplejehjem.

Her viste det sig, at vi har to karakteristika enten bygger kommunerne meget selv og befinder sig nær hovedstaden eller også ligger de i vandkanten med en presset økonomi. 

Ganske vist har kommunen over 300 millioner kroner i kommunekassen, men ifølge Sjællandske Nyheder kan de hurtigt få ben at gå på. Allerede fra næste år har man en forventning om et underskud på 186 millioner kroner og med en vækst i ældrebefolkningen er behovet for nye plejeboliger til at få øje på, så i det perspektiv giver det god mening at Slagelse nu er på vej mod et friplejehjem.

Forskellige boligtyper skal udgøre en lille bydel

PFA og OK-Fonden har lange haft planer om at bygge mindst ti friplejehjem, her tager de så fat på deres første ved at gå i gang med forarbejdet til i alt 145 boliger, heraf 75 boliger til et friplejehjem.

Der bliver tale om en samlet bebyggelse på 27.000 kvadratmeter i det attraktive område nær stationen i Slagelse. Ud over de 75 friplejeboliger skal der også bygges, et seniorbofællesskab med 30 boliger og 40 almindelige seniorboliger.

Ved at samle de forskellige boligtyper i en lille bydel skabes nye og anderledes muligheder for fælles aktiviteter og samspil. Seniorboligerne og seniorbofællesskabet opføres som såkaldte ”Boliger for Livet”. Det er boliger, hvor man har mulighed for at blive hele livet, også hvis man en dag får brug for personlig hjælp og pleje.

Lægger vægt på at være velkommen

”I OK-Fonden er vi meget glade for modtagelsen og samarbejdet med Slagelse Kommune. Vi lægger vægt på at være velkomne, og det føler vi bestemt, at vi er i Slagelse. Vi glæder os til samarbejdet om at modtage et bredt udsnit af beboere i vores boliger og ikke mindst borgere med plejebehov på det nye plejehjem,” siger Ulrik Ahrendt-Jensen, adm. direktør i OK-Fonden.

Også hos PFA er der stor glæde over samarbejdet med Slagelse Kommune.

”Hos PFA ønsker vi at skabe gode rammer for det gode seniorliv. Blandt andet ved at udvikle nye og attraktive boligformer. Derfor er vi også rigtig glade for, at vi nu kan udnævne Slagelse som første lokation i vores ønske om at opføre friplejehjem og seniorboliger i op til 10 danske kommuner sammen med OK-Fonden,” siger Jesper Brask Fischer, programchef for offentlig privat samspil i PFA.

Om byggeriet:

Byggeriet i Slagelse er det første af 10 lignende projekter, som PFA og OK-Fonden opfører i de kommende år i samarbejde med interesserede kommuner rundt om i landet.

Byggeriet i Slagelse forventes sendt i udbud i foråret 2021

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply