Byråd sætter penge af til indkøb af lokal kunst

Del artiklen:
Egedal Kommune vil gerne have mere lokal kunst i det offentlige byrum og det forventes at en ny kunststrategi vedtages i aften, som netop tager udgangspunkt i at støtte lokale kunstnere og kunstnerisk erhvervsdrivende.
Egedal Kommune vil gerne have mere lokal kunst i det offentlige byrum og det forventes at en ny kunststrategi vedtages i aften, som netop tager udgangspunkt i at støtte lokale kunstnere og kunstnerisk erhvervsdrivende. - Foto: Bax Lindhardt / Ritzau Scanpix

Beboerne i Egedal Kommune skal have adgang til mere kunst, derfor har byrådet vedtaget, at 250.000 kroner skal gå til indkøb af lokal kunst. I i aften vedtages en ny kunststrategi.

Af Lene Vind, lene@nb-medier.dk

Kunst og kultur skal bidrage til, at borgerne i nordsjællandske Egedal har verdens bedste hverdag og til at tiltrække gæster udefra.

Derfor har Kunstrådet i Egedal Kommune udarbejdet en ny kunststrategi med fokus på at støtte de selvstændige erhvervsdrivende. Og støtten kommer fra de 250.000 kroner, som byrådet har afsat til indkøb af lokal kunst.

Det skriver Kommunen i en pressemeddelelse i forbindelse med at lokale kunstnere og kunstnerisk erhvervsdrivende i Egedal Kommune inviteres til at søge de 250.000 kroner til at realisere kunstprojekter. Og samtidigt med at den nye kunststrategi er på dagsordenen i aften.

“Jeg glæder mig meget over, at vi nu sætter mere kul på kunsten i Egedal. Vi har så mange dygtige kunstnere i kommunen og jeg glæder mig til, at se deres mange gode ideer. Og endnu mere til at se dem realiseret i det offentlige rum, så det kommer til glæde og gavn for alle borgere,” siger borgmester Karsten Søndergaard, formand for Kunstrådet.

Kunststrategien skal virkeliggøres

Det ny-konstituerede Kunstråd besluttede i oktober 2019 at igangsætte arbejdet med en ny kunststrategi, og for rådet var det afgørende, at de lokale værker og projekter bliver en realisering af kommunens nye Kunststrategi. 

Kunststrategien, som er til beslutning i aften, er lavet på baggrund af 150 ideer, som borgere har bidraget med henover vinteren 2019/2020. 

Derfor skal de nye kunstværker og kunstprojekter være offentligt tilgængelige, kunne gennemføres inden udgangen af 2020 og dække et eller flere af følgende temaer:

  1. Kunst i byrummet og ved eksisterende institutioner
  2. Kunst i byudvikling
  3. Kunst i natur, landskab og åbne rum
  4. Kunst til sundhed, leg og bevægelse
  5. Kunst på oversete steder
  6. Kunst i arkitekturen

Der er mere info om de seks temaer i den kommende Egedal Kunststrategi 2020 her.

Kunstpuljen på de 250.000 kroner, som Kommunen har afsat, kommer fra salget byggegrunde, hvoraf to procent af salgsindtægterne overføres til en kunstpulje. I forbindelse med udvælgelsen af kunstindkøbene rådgiver Kunstrådet om købene, og herefter godkender økonomiudvalg og byråd, inden rådighedsbeløb frigives.