Skip to main content

Kommunerne varetog i højere grad opgaver selv i 2019 sammenlignet med 2018, fremfor at udlicitere til private firmaer . Dermed fortsætter tendensen fra 2018, hvor der også var et fald i andelen af opgaver, der blev varetaget af private leverandører. I alt var faldet fra 2018 til 2019 1,1 procent – og i alt 1,8 procent sammenlignet med 2017. Dermed er kommunerne altså begyndt selv at varetage flere opgaver over de seneste to år. Her skal det bemærkes at udviklingen startede under en borgerlig regering

Læs også: Kommunerne konkurrenceudsatte mindre del af opgaver i 2018 – stik imod regeringens politik

Opgørelsen er taget fra Social- og Indenrigsministeriets kommunale nøgletal på den parameter, som kaldes privat-leverandør-indikator (PLI). Den angiver andelen af kommunernes brug af private leverandører i procent af den del af kommunernes samlede opgaveløsning, som kan varetages af private leverandører. Kommunernes PLI er ellers steget støt i perioden 2007 til 2017 fra 22,6 procent til 26,9 procent. Men nu tyder de seneste tal altså på, at tendensen er vendt, og kommunerne i stedet for i højere grad at udlicitere opgaver, nu begynder at varetage flere opgaver selv.Store kommunale forskelle Mellem kommunerne er der stor forskel på, hvor højt de lå på den såkaldte PLI i 2019. I toppen finder man Gribskov Kommune, som havde udliciteret næsten halvdelen af de opgaver, den har mulighed for at udlicitere. Helt præcist var det 43,7 procent. I den anden ende af skalaen ligger Samsø Kommune, som blot udliciterede 18 procent af de kommunale opgaver. Danmarkskortet tegner sig sådan, at de største byer, København og Aarhus, ligger et stykke under landsgennemsnittet, mens særligt de sjællandske kommuner sætter deres lid til private leverandører. Også en håndfuld nordjyske kommuner udliciterer en stor del af opgaverne. Se i kortet her, hvor stor en andel af de kommunale opgaver, der blev varetaget private leverandører i 2019 for alle landets kommuner.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply