Skip to main content

Den digitale post-løsning fra det offentlige har været i udbud indtil flere gange og lige fra begyndelsen har der været kamp til stregen blandt tilbudsgiverne.Først var der tre prækvalificerede IBM, e-Boks og Netcompany, men relativt hurtigt trak IBM sig. Da udbuddet så endelig var gennemført og Digitaliseringsstyrelsen havde meddelt de to tilbudsgivere at Netcompany havde vundet, valgte man at annullere udbuddet. Siden har det været et garnnøgle af mislykkede forsøg på at får gennemført udbuddet.S-Regeringen har ønsket at forhindre, at borgere potentielt skal bruge to forskellige postkasser til digital post fra henholdsvis private og offentlige aktører. Det skriver Altinget.Det har Kammeradvokaten, der er statens primære advokat, fastslået efter at have undersøgt mulighederne for at genåbne udbuddet.“Socialdemokratiet har været bekymrede for en situation, hvor borgerne i fremtiden skal orientere sig i to postkasser,” skriver finansminister Nicolai Wammen (S) i et skriftligt svar til Altinget. – Læs i øvrigt:  Er det fornuftigt at bringe central infrastruktur i udbud?“Derfor har jeg også bedt om en juridisk vurdering fra Kammeradvokaten af, om det er muligt at tilrettelægge udbuddet sådan, at det kan sikres, at borgerne modtager post fra både det offentlige og det private i samme postkasse.”“Svaret har desværre været, at det ikke er muligt. Det ærgrer mig selvsagt,” skriver finansministeren.Han skriver desuden, at aktstykket til udbuddet er videregivet til Folketingets Finansudvalg.Dermed er forløbet om udbuddet af digital post nu tilbage til udgangspunktet før sommerferien. Her blev det ændret til et såkaldt udbud med forhandling.

e-Boks har fået konkurrence om den digitale post

Efter Kammeradvokatens afgørelse kan det derfor stadig blive en realitet, at danskerne fra 2021 skal bruge to forskellige digitale postkasser, hvis virksomheden Netcompany vinder udbuddet.Netcompany har givet konkurrence til e-Boks, der i dag står for leveringen af den digitale post.Nicolai Wammen er dog fortsat fortrøstningsfuld i forhold til at gøre det “så let som overhovedet muligt at tilgå den digitale post – og meget gerne det hele samme sted”.Han skriver i sit svar til Altinget, at udbuddet er udarbejdet på en sådan måde, at offentlig digital post kan vises samme sted som privat digital post, uanset hvem der vinder udbuddet.Dansk Folkeparti er ligesom Socialdemokratiet modstander af flere digitale postkasser og  her ærgrer ældrerordfører Karina Adsbøl  sig derfor over afgørelsen fra Kammeradvokaten.– Det er problematisk for både vores ældre medborgere og også vores unge medborgere, der skal agere på nettet i digitale postkasser.– Jo flere postkasser, der kommer, desto mere besværligt bliver det for dem, siger hun.Hun håber, at der kan findes en løsning i borgernes interesse, uanset hvem der vinder udbuddet.KORTE FAKTA OM DET DIGITALE UDBUD

  • Den digitale post fra det offentlige er i udbud i en kontrakt til mere end 200 millioner kroner.
  • To virksomheder – e-Boks og Netcompany – har afgivet bud. Vinderen ventes at blive udpeget inden for de kommende måneder.
  • Netcompany har tidligere vundet udbuddet på grund af “bedste forhold mellem pris og kvalitet”, men efter klage fra e-Boks måtte udbuddet gå om.
  • I dag står e-Boks for distributionen af post fra det offentlige på en kontrakt, der udløber i 2020.
  • e-Boks distribuerer desuden digital post fra flere private aktører som eksempelvis Danske Bank. Det betyder som eksempel, at hvis e-Boks taber det nye udbud, så risikerer Danske Bank-kunder at skulle have to digitale postkasser for at få al deres post.

 

  • Udbuddet fra Digitaliseringsstyrelsen omhandler selve it-infrastrukturen, der skal sørge for, at de mere end 140 millioner breve om året fra det offentlige når sikkert frem.
  • Senere skal det afklares, hvem der må vise posten i en såkaldt visningsklient som eksempelvis appen e-Boks.
  • Digital post fra det offentlige vil uanset vinderen fortsat kunne ses på borger.dk.
  • Forventningen er, at borgerne skal benytte den nye løsning fra marts 2021.
  • Den nuværende digitale post-løsning omfatter for tiden 4,5 millioner danskere, 750.000 virksomheder og 500 myndigheder.

Kilder: Digitaliseringsstyrelsen, Ritzau.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply