Plejehjem

  Hvor mange af fremtidens ældre ville vælge en privat leverandør, hvis de skulle træffe det valg i dag?

  SVM-regeringen er på linje med fremtidens ældre, når det gælder frit valg

  En ny analyse indikerer, at der er harmoni mellem SVM-regeringens ønske om mere frit valg og de kommende ældres holdninger til frit valg. Analysen har bl.a. set på forskellene på tværs af uddannelsesniveau og indkomst, hvilket er interessant i et A- og B-holds-perspektiv.
  I valgkampen besøgte Statsminister Mette Frederiksen det kommunale plejehjem Kirsebærhaven i Kolding Kommune. Nu står hun i spidsen for en regering, der vil undersøge om kommunale plejehjem skal have bestyrelser på samme vilkår som private.

  Kommunale plejehjem med egen bestyrelse kan give en mere klar BUM-model

  Ser vi på erfaringerne med bestyrelser ift. dagtilbud, skoler og uddannelsesinstitutioner, så drukner vi ikke i succeshistorier. Regeringsgrundlaget kan fører til mere administration og dekobling af den kommunale ledelseskraft, skriver redaktør Steen Houmark i denne kommentar.
  I Vallensbæk Kommune har forvaltningen gjort et grundigt stykke arbejde med at beregne taksterne til en nyt friplejehjem, mener man i Dansk Erhverv.

  Takstberegningen til nyt friplejehjem i Vallensbæk Kommune høster ros

  Om to år skal Vallensbæk Kommune have et friplejehjem med Diakonissestiftelsen som plejeoperatør. Modellen høster store roser fra Dansk Erhverv i forbindelse med takstberegningerne, men aftalekomplekset indeholder også andre interessante elementer, som ikke ses så ofte.
  Det kommende friplejehjem i Egeskov Byhave i Vallensbæk bliver en del af et område med blandede byfunktioner

  Vallensbæk Kommune indgår aftale om nyt friplejehjem med Diakonissestiftelsen

  Ejerformen på et nyt friplejehjem, som åbner i 2024, har været vigtig ifølge Borgmesteren i Vallensbæk Kommune. Med 160 års erfaringer i at drive omsorgsvirksomhed agter Diakonissestiftelsen at anvende et særligt greb for at implementere sit værdigrundlag.
  De seks blå partier holdt den 11 oktober pressemøde om fælles initiativer i forhold til "danskernes frie valg" i Fællessalen på Christiansborg, men efter at de er gået hver for sig er der opstået nogle forvirrende meldinger om det frie valg.

  Folketingsvalg, frit valg, friplejehjem og forvirring

  Borgerens frie valg bliver brugt i alle mulige sammenhæng, men det er et uensartet koncept, når vi ser på de frit-valgs-ordninger, vi allerede har og det giver nogle afstikkere i medierne, der ikke hænger sammen med virkeligheden. Det én kalder valgbluf er er matematik for en anden.
  Kasper Ejsing Olesen (S), der er borgmester i Kerteminde Kommune, mener ikke, at blå bloks krav om private friplejehjem vil give mere frit valg. Ikke uden at få langt større udgifter på plejehjemsområdet. Det er valgbluf, siger han.

  Borgmester: Blå bloks krav om friplejehjem er valgbluf og en bombe under kommuneøkonomien

  Blå bloks nye udspil om at garantere et reelt frit valg mellem friplejehjem og kommunale plejehjem er i bedste fald valgbluf og i værste fald en bombe under kommuneøkonomien. Så hård er meldingen fra borgmester.
  Borgmester Thomas Gyldal Petersen fra Herlev Kommune og Professor Ole Helby Petersen fra Roskilde Universitet dukkede op til samtale om friplejehjem ved efterårets OPS-Event.

  Samtale om Herlev-modellen

  ”Der bliver rigeligt med opgaver til alle,” lød det fra Herlev kommunes borgmester ved et OPS-event om risikoen for, at Herlev-modellen kan udkonkurrere friplejehjem. Her svarede han bl.a. på, om modellen var godkendt, ligesom risikoen ved at veksle anlægsudgifter til serviceudgifter blev drøftet.
  Af en ny undersøgelse fremgår det bl.a. i hvor høj grad, det spiller en rolle for de kommende ældre om plejehjemmet er kommunalt eller privat.

  Fremtidens ældre: Kun 13 procent vil vælge et kommunalt plejehjem

  Det er tidligere påvist, at ældrebefolkningen er inden i en bevægelse, hvor flere vælger privat hjemmepleje. Nu viser en ny undersøgelse fra Dansk Erhverv, at kun lidt over hver 10. af de kommende ældre vil vælge et kommunalt plejehjem. De fleste har mistet tilliden til kvaliteten af fremtidens ældrepleje.
  Sådan så den kommunale placering af friplejehjem ud i 2020, men nu har Folketingets fået noget andet at vide. OPS-Indsigt har set på hvad der er op og ned.

  Folketinget har ikke fået retvisende oplysninger om antal plejehjem og ejerform

  Folketingets social- og ældreudvalg har i et ministersvar fået en opgørelse over antallet af plejehjem fordelt på ejerform. På OPS-Indsigt konstaterer vi, at tallene ikke er retvisende og det er der flere grunde til.
  Statsrelateret papirarbejde koster SMV’erne milliarder i følge cheføkonom Martin Kyed. I FOA mener sektorformand Torben Hollmann, at man bør vende dokumentationskravene i ældreplejen på hovedet.

  Bureaukrati koster både selvstændige og offentligt ansatte milliarder i tidsforbrug

  FOA og SMV-danmark har uafhængigt af hinanden spurgt deres medlemmer om, hvor meget tid de bruger på dokumentation. ”Vi bruger tid, som vi ikke har, på at dokumentere noget, som ikke er nødvendigt,” lyder det fra FOA. Hos SMVdanmark vender man det på hovedet og foreslår en ny afgift.
  Indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen bekræftede i et samråd tirsdag, hvad hans forgænger Kaare Dybvad allerede havde tilkendegivet, nemlig at man gerne vil se på om Herlev-modellen kan lovliggøres

  Minister: Herlev-model kortslutter ikke markedet for friplejehjem

  Venstres boligordfører Heidi Bank udtrykte på et samrådsmøde med Indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen bekymring for, at en Herlev-model vil kortslutte friplejeboligmarkedet. Den præmis køber ministeren ikke. Læs her hvorfor.
  Det kan give rigtig god mening at lade et privat firma stå for finansiering af et byggeri, men ikke når formålet er at holde fast i en venstreorienteret ideologi, lyder det fra May-Britt Kattrup.

  Kommentar: Herlevmodellen – Det ufrie valg

  Det skal være borgerne, der afgør om plejedriften er velfungerende - ikke kommunaldirektøren sådan som Herlevmodellen lægger op til. Her tvinges borgere, der ønsker frit valg ud af kommunen, fordi kommunen fastholder et monopol, skriver May-Britt Kattrup i denne kommentar.