Skip to main content

“Man kan have nok så mange gode viljer. Men hvis man ikke får hastighed i beslutningen, sker der ingenting,” siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) til Jyllands-Posten.

Han udtalelse falder i forbindelse med et interview om bl.a. den sikkerhedspolitiske situation i Europa og sigter til, at Danmark i foråret skal anskaffe nyt luftforsvar for mellem 18 og 25 milliarder kroner og her kommer det ifølge ministeren til, at ske uden de sædvanlige udbudsprocedurer. 

Ifølge forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) er det nødvendigt at handle hurtigt på grund af den sikkerhedspolitiske situation.

Her er det interessant, at det bliver Forsvarsministeriet, der selv afgive ordrerne direkte til producenten og ikke Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse, FMI, der står for indkøb til Forsvaret.

Vil kortslutte udbud

Statsminister Mette Frederiksen (S) erkender i samme interview, at der er en risiko ved at lempe på reglerne, så det rent faktisk bliver dyrere, men hun understreger nødvendigheden: 

“Vi kommer til at løbe en risiko. Men hvis vi vil være sikre på, at der er droner, og der er ammunition og andre ting nok, bliver vi nødt til at producere det,” siger hun.

Det betyder, at regeringen lige nu arbejder med en tanke om at kortslutte det udbud, som allerede er i gang på ammunitionsfabrikken i Elling, og ganske enkelt vælge en leverandør uden om udbudsreglerne.

Læs også: Alternativ spiller går i konkurrencen om krudtfabrik

Klagenævnet har tidliger givet medhold

Normalt skal medlemslande følge EU’s udbudsregler, men regeringen henviser til en undtagelse i artikel 346, som giver mulighed for at fravige reglerne af hensyn til væsentlige sikkerhedsinteresser.

Her fremgår det bl.a., at en medlemsstat kan anvende artikel 346 TEUF til at undtage offentlige kontrakter fra udbud, når der er tale om indkøb, ombygning eller vedligeholdelse af materiel, der er designet og udviklet til militære formål. 

Under Corona anvendte myndighederne udbudslovens undtagelsesparagraf 80, stk. 5. til at købe ind uden om reglerne. Her indkøbte Region Midtjylland, der bistod Styrelsen for Forsyningssikkerhed under corona pandemien bl.a. 84 mio. hurtigtests. Samlet indkøbte regionen for over to milliarder kr.

Det er svært at vurdere, hvor mange penge man kunne have sparet ved at sende de pågældende indkøb i udbud, men professor i sundhedsøkonomi Jes Søgaard vurderede overfor Politiken, at det ikke er usandsynligt at det offentlige kunne have sparet i omegnen af fire milliarder.

Det fik siden brancheforeningen Dansk Diagnostika- og Laboratorieforening (DiaLab) til at klage til Klagenævnet for Udbud over Region Midtjylland, men Klagenævnet for Udbud frifandt Region Midtjylland for at bryde udbudsloven.Læs også: Indkøb for 2 milliarder kroner uden udbud var helt efter bogen

Læs også: Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse er atter i ilden

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind