Mandag den 11 november, to dage efter repræsentantskabsmødet hos Danske Fysioterapeuter stiftede Mathias Holmquist og Mark Ebbesen, sammen med en række andre medlemmer Danske Praktiserende Fysioterapeuter (DPF), som en brancheorganisation.
Det skete efter, at et forslag, som han og seks andre havde stillet på repræsentantskabsmødet, var blevet stemt ned. Forslaget gik lidt forenklet sagt ud på, at man ville arbejde på at udskille arbejdsgiverne af Danske Fysioterapeuter.
Læs også: Et lille marked for fagforeninger går fra en til fire aktører på under en måned
OPS-Indsigt skrev i sidste uge om, hvordan arbejdsgiverne, forstået som klinikejerne, også var i færd med at stifte en brancheorganisation. Og DPF er ikke de eneste der bryder ud af Danske Fysioterapeuter. I en anden artikel kan du læse om, hvordan de privatansatte fysioterapeuter også har stiftet deres fagforening.
Hermed er vi ved at være øjenvidner til noget, der kunne ende med en total afskalning af det private segment hos Danske Fysioterapeuter. Vi har derfor i en anden artikel spurgt formanden for Danske Fysioterapeuter om organisationen er i krise.
Ønsker en mere fair konkurrence
Den nye brancheorganisation for de selvstændige fysioterapeuter er interessant af flere årsager. For det første spiller fysioterapeutiske indsatser en stor rolle på sundhedsområdet og dernæst er afskalningen fra Danske Fysioterapeuter interessant, fordi foreningen har været den eneste der de sidste 100 år har repræsenteret det fysioterapeutiske område.
Baggrunden for det nedstemte forslag var en diskussion om, hvordan Danske Fysioterapeuter bedst sikrer ordentlige løn og arbejdsvilkår for de ansatte i privat praksis.
DPF skal ifølge Mathias Holmquist, som nu er valgt som næstformand være en forening der udelukkende er til for de selvstændige praktiserende fysioterapeuter og differentierer sig hermed fra Danske Fysioterapeuter ved ikke at have en dobbeltrolle som både fagforening og brancheforening.
“Vi vil være det primære fællesskab for de mange selvstændige fysioterapeuter, vi har i Danmark. Vores mål er at skabe mere fair konkurrence i sektoren og sikre bedre behandlingsmuligheder for borgerne,” siger Mathias Holmquist til vores søstermedie Regional-Indsigt.
Vil bryde monopol
Han peger desuden på en anden problemstilling end løn, nemlig den monopoldannelse, han ser på markedet.
Offentligt tilskud til fysioterapi sker i dag gennem den såkaldte praksisoverenskomst fra 1988. Den regulerer ydernummersystemet, hvor muligheden for tilskud er fordelt alene til de fysioterapeuter, der havde etableret klinik i 1988. Nye fysioterapiklinikker, der er kommet til siden, har ifølge Mathias Holmquist ingen chance for at komme ind med mindre, de opkøber oprindelige tilskudsklinikker fra 1988.
”I dag har vi et system, som er en lukket fest, og hvor kapitalstærke virksomheder opkøber mere og mere af retten til offentligt tilskud. Det har skabt en monopolsituation, der slet ikke matcher markedet af i dag,” siger han.
OPS-Indsigt har i en anden artikel interviewet formanden for Danske Fysioterapeuter, Jeanette Præstegaard og hun kender godt til kritikken, men mener at den kommer på bagkant og tegner et billede af noget som har været.
Har forsøgt indefra
Situationen er den, at der side 1988 er kommet dobbelt så mange fysioterapeuter i praksissektoren, men ingen af disse vil som selvstændige fysioterapeuter have mulighed for at være leverandør til den offentlige sygesikring, og det er et ærgerligt tabt potentiale for både borgere og samfund, mener Mathias Holmquist.
“Vi har i ti år forsøgt at fremme de selvstændige fysioterapeuters interesser indefra. Men det er blevet tydeligt, at de, der sidder på ydernumrene, har opnået en stærk indflydelse i Danske Fysioterapeuters politiske magtapparat. De har kunnet lukke ned for forslag, der kunne skabe bedre muligheder for både patienter og klinikker,” siger formanden for DPF Mark Ebbesen.
En tilsvarende kritik rejser formanden for den nye arbejdstagerorganisation Signe Børstning i et interview med OPS-Indsigt.
Danske Praktiserende Fysioterapeuter bliver organiseret under erhvervsorganisationen SMVdanmark, der vil hjælpe med bl.a. juridisk rådgivning, kommunikation og politisk interessevaretagelse.
“Jeg er virkelig stolt af, at vi får muligheden for at støtte Danske Praktiserende Fysioterapeuter og den kamp, de tager mod monopoliseringen inden for fysioterapien. Det nuværende system har skabt nogle meget uhensigtsmæssige strukturer, som i sidste ende går ud over borgerne. Jeg føler mig helt overbevist om, at det kan vi sammen få gjort op med,” lyder det fra Adm. direktør i SMVdanmark, Jakob Brandt i en pressemeddelelse, da DPF træder ind i SMVdanmark.