Skip to main content

Nej det er ikke en Aahus-historie fra halvfjerdserne, men virkeligheden fra et af de helt store projekter i den grønne omstilling, som de senere måneder har arbejdet i døgndrift på Aarhus havn.

Det handler om, at det testforløbet forud for etableringen af et geometrianlæg i Aarhus, nu går ind i anden fase.

Læs også: Privat selskab tager risikoen for nyt energieventyr

”Jeg glæder mig over, at man ved de første boringer på havnen har fundet varmt vand, så der er grund til at være forsigtig optimist. Jeg vil spændt følge de kommende boringer i Skejby, da geotermisk varme vil have enorm betydning for Aarhus,” siger Nicolaj Bang Rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune.

I november skrev vi på OPS-Indsigt, hvordan det kommunalt ejede forsyningsselskab, Kredsløb i samarbejde med det Maersk ejede Innargi ved at udvikle et geotermianlæg, der i 2030 skal levere 20 % af fjernvarmen til aarhusianerne. Ambitionen er, at det samlede anlæg kommer til at bestå af 17 brønde og 7 anlæg med varmevekslere og varmepumper, der skal høste varmen fra det geotermiske vand og overføre den til fjernvarmenettet.

Vil ikke konkluderer noget

Når rådmanden kun er forsigtig optimistisk, hænger det sammen med, at man fra Innargis side godt kunne have ønsket sig en højere vandproduktion.

Temperaturen på 75 grader i det reservoir som man ramte 2500 meter nede i jorden, er man sådan set godt tilfreds med. Man manglede bare, at der løb lidt mere varmt vand.

”Det er for tidligt at konkludere noget, for brønden på havnen er kun den første af de brønde, som testfasen indebærer. Vi fortsætter i Skejby, hvor vi også planlægger at bygge et anlæg med varmevekslere og varmepumper og levere varme til Kredsløb, som den sidste del af et succesfuldt testforløb. Først der kan vi sige mere om, hvordan det endelige design kommer til at se ud,” siger Lars Heineke, der er Projektdirektør i Innargi i en pressemeddelelse.

God nabodialog

Kredsløb og Innargi har siden de startede op på Aarhus Havn afviklet en række nabomøder og udsendt nyhedsbreve til naboerne tæt på borepladsen.

Det har man gjort ud fra en betragtning om, at man under kraftig døgnbelysning har boret døgnet rundt og selvom projektet har gjort hvad det kunne for at afskærme fra lyd og vibrationer fra den elektrisk borerig, ”Så ved vi godt, at man både har kunnet se og høre projektet. Men vi har oplevet en imponerende forståelse, ja mest nysgerrighed faktisk, fra naboernes side og kun haft meget få klager, som vi har kunnet håndtere med god, direkte dialog,” siger Bjarne Munk Jensen, der er administrerende direktør for Kredsløb.

Han oplever, at Aarhusianerne virkelig bakker op om den grønne omstilling.

Den første test-boring på Aarhus Havn er som nævnt afsluttet, og Innargi har flyttet boreriggen til Skejbyvej, hvor de resterende test skal gennemføres. I Skejby omfatter testfasen yderligere to brønde og et anlæg, der skal teste overførslen fra det geotermiske vand til fjernvarmevandet.

Det geotermiske varmeanlæg i Aarhus forventes at blive EU’s største og skal dække 20% af fjernvarmebehovet i Aarhus, samt reducere de årlige CO2-udledninger med ca. 165.000 tons CO2.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind