Skip to main content

Danmark er det første land i Europa, der introducerer en omfattende guide til implementering af AI-assistenter i både den offentlige og private sektor.

Et samarbejde mellem toneangivende organisationer indenfor finans, offentlig administration, jura og it, har udmøntet sig i en hvidbog, der viser, hvordan AI-assistenter lovligt kan implementeres til at hjælpe medarbejdere samt anvendes til at servicere kunder og borgere på en tryg og sikker måde.

Der er Dansk Industri Digital, der har stået i spidsen for samarbejdet og parterne beskriver det i en pressemeddelelse som en milepæl, da det anviser en konkret fremgangsmåde og best-practice eksempler, som giver både sikkerhed og gennemsigtighed i AI-løsninger, uanset om de bruges til at assistere medarbejdere eller servicere borgere.

”Vi har i lille Danmark tidligere vist vejen, for hvordan den offentlige og private sektor i fællesskab kan indføre store fælles digitale løsninger som fx et digitalt id eller digital post ansvarligt og rodfæstet i demokratiske værdier og konkret lovgivning. Med dette samarbejde gør vi det igen i forhold til anvendelsen af kunstig intelligens, siger André Rogaczewski, bestyrelsesleder for DI Digital og CEO i Netcompany.

Læs også: Hvidbog skal bane vejen for ansvarlig brug af AI

En hvidbog med trin for trin-guidance

Den nye hvidbog introducerer en ni-trins implementeringsproces, der giver vejledning til alle aspekter af AI-løsninger.

Trinene går fra at definere brugsscenarier, sikre datahåndtering og følge juridiske rammer til at opbygge strukturer for løbende kvalitetssikring og support. Hvidbogen giver retningslinjer til at vurdere AI-assistenternes funktioner og sikrer, at de forbliver indenfor lovgivningens rammer, herunder GDPR og AI Act.

Hvidbogen er skabt for at imødekomme et tydeligt behov. Selvom AI har været diskuteret bredt i Europa, har kun få taget teknologien i brug i større skala, lyder det.

Det kan skyldes usikkerhed om teknologiens muligheder eller vanskeligheder ved at navigere i de komplekse juridiske rammer. Derfor sigter samarbejdet, der omfatter virksomheder som Netcompany, Microsoft og advokatfirmaet Poul Schmidt/Kammeradvokaten, på at gøre det lettere for organisationer at komme i gang med AI-assistenter på en lovmedholdelig og sikker måde.

Et nationalt initiativ med internationalt perspektiv

Samarbejdet mellem de danske aktører ses som et signal til resten af Europa. Hvidbogen er oversat til flere sprog og distribueres i hele EU-regionen som inspiration for organisationer, der ønsker at udnytte AI’s potentiale indenfor de gældende lovgivningsrammer.

André Rogaczewski forklarer, at samarbejdet er en fortsættelse af Danmarks lange tradition for at udvikle fælles, digitale løsninger.

“Det har været en inspiration for både Europa og resten af verden og har bragt Danmark frem i førersædet som digital nation,” siger han.

Med eksempler fra sektorer, hvor kravene til sikkerhed og etik er høje, understreger hvidbogen, at AI kan implementeres ansvarligt, også i komplekse og sensitive sektorer som den offentlige og finansielle.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind