Der var stort set ingen privat repræsentation på Danske Regioners årlige politisk stormøde for regionerne i denne uge, men hvad der er mindst lige så interessant, var, at kommunerne var endnu mindre til stede.
Iagttagelserne er bemærkelsesværdige, for dels er de danske regioner i en af de helt store indkøbsmuskler i det offentlige med indkøb for omkring 50 mia. kr. årligt, dels er kommunernes nærmeste snitflade-samarbejdspartner på sundhedsområdet regionerne.
Det blev da også bemærket indtil flere gange fra scenen og i forsamlingshusrunder, at kommunerne trods invitation var så underrepræsenteret, at man nærmest skulle tro, at man var midt i en konflikt.
En gammel forsidebasker
Det så altså fra starten af dagen umiddelbart ud til at blive en regional fætter- og kusinefest uden meget fokus på offentligt-privat samarbejde, men pludselig som lyn fra en klar himmel blev der kastet en gammel forsidebasker ind i debatten. – Det vender vi tilbage til.
Programmet var sammensat i bedste forsamlingshus stil, her diskuterede de godt 250 deltagere, hvad reformen kan komme til at betyde for patienter, medarbejdere, borgere og alle andre, der er i kontakt med sundhedsvæsnet.
”Der skal skabes bedre faglige miljøer for de praktiserende læger netop dér, hvor der mangler læger. Og så skal vi have hospitalerne til at vende sig meget mere ud mod det nære sundhedsvæsen,” lød det ved konferencens start fra Anders Kühnau, formand for Danske Regioner.
Moderator forfølger ikke sagen
Programmet var før frokost delt op i en vekselvirkning mellem gæster fra, patientforeninger og sundhedsprofessionelle, der ”ucensureret” havde fået stillet scenen til rådighed med en efterfølgende politisk replik fra sundhedsordførerne, Monika Robin (M), Lea Wermelin (A), og Per Larsen (C).
Og det var under den første politiske replik i forhold til patienternes oplevelser og lægedækningsudfordringerne i udkanten af Danmark, at Per Larsen pludselig kom på banen med et issue omkring andre private former i almen praksis:
”Det er en katastrofe, at der er mennesker her i landet, der har været overladt til alles lægehus og andre sekunda tilbud, hvor man ikke har øje for patienterne,” lød det fra Per Larsen.
En ganske interessant melding fra et mangeårigt medlem af regionsrådet i Region Nordjylland, hvor `alles lægehus´ har haft kontrakt med netop Region Nordjylland omkring nogle udbudsklinikker, som blev etableret, fordi regionen ikke kunne få besat et antal ydre numre med alment praktiserende læger.
Læs også: Region Nordjylland vil af med udbudsklinikker, drevet af kritiseret lægehus
Per Larsens udtalelse får dog lov til at stå stille i rummet uden af moderator, forfølger sagen yderligere.
Bygger udsagn på DR-udsendelse
Vi fanger senere Per Larsen for at få uddybet, hvad det er han mener med `sekunda tilbud´.
”Jo det drejer sig om `alles lægehus´, hvor vi i det nordjyske har haft et forfærdeligt hyr med dem. De har ikke haft fokus på patienterne. Det så vi jo i den TV-dokumentar i foråret. Her kunne man forstå, at når de bare (alles lægehus) havde fået pengene fra kronikerne, så fik personalet besked på, at dem skulle de ikke gøre mere ved,” siger Per Larsen til OPS-Indsigt.
Er det noget, du kan dokumentere og er der noget nyt?
”Nej det kan jeg ikke sige – Det er gammel strøm,” fortæller Per Larsen. Vi forstår på Per Larsen, at han dels ikke har noget nyt i sagen, dels ikke konkret kan dokumentere, hvad det er for et hyr Region Nordjylland har haft med `alles lægehus´ igennem de mange år, regionen har haft kontrakt med virksomheden.
Per Larsen henviser i vores samtale alene til en dokumentarudsendelse hos Danmarks Radio, hvor det store scoop er, at `alles lægehus´ modsat alle andre bl.a. skulle have overfaktureret regionen. Det har siden vist sig via en aktindsigt, som OPS-Indsigt har fået, at det også forekommer bredt hos almen praktiserende læger og af en ekspert, bliver det kaldt en systemfejl.
Læs også: Læger skal tilbagebetale 19 millioner til region – PLO kalder det en fejl
Det skal endvidere bemærkes, at Styrelsen for Patientsikkerhed, har foretaget en række omfattende tilsynsbesøg hos udvalgte Alles Lægehus-klinikker. Her fremgår det, at klinikkerne er ”sundhedsfagligt velorganiserede” og bedømte dem til en score på samme niveau med størstedelen (omkring 80 procent) af andre lægeklinikker.
Vi har sovet i timen
Men selvom Per Larsen alene bringer budskabet videre fra en DR-dokumentar, hvis dokumentation fortsat kan diskuteres og uden konkret dokumentation fra Region Nordjylland, hvor han er regionsrådsmedlem, så peger han også på noget andet.
Du nævner i din replik sekunda-tilbud, som om der er flere?
”Det er der også. De her Nordic Medicare, de har den samme forretningsmodel, men det var egentlig ikke så meget sagen om `alles lægehus´, der var min pointe,” siger Per Larsen og fortsætter:
”Det jeg henviste til på scenen, var egentligt, at jeg synes, vi har sovet i timen, for allerede før regionerne blev dannet, vidste vi, at der ville opstå en lægemangel. Den gang burde vi have sørget for at opruste, så der var de 4000 læger, vi mangler. Så havde vi ikke stået i den situation, hvor vi har haft behov for de her udbudsklinikker,” siger Per Larsen.
Han har sådan set ikke noget i mod hverken regionsklinikker eller udbudsklinikker, men det er hans indstilling, at lokalt praktiserende læger i deres egne klinikker er den løsning, han helst ser.
Per Larsen peger i den sammenhæng på, at hvis man tilbage i tiden havde tænkt lidt mere fremad i forhold til at få uddannet flere læger, så havde man i Nordjylland og andre steder i Danmark ikke stået i den situation, at man skulle udbyde opgaverne, men i stedet haft mulighed for at besætte lægeklinikkerne med de nye læger.
”Det er det, vi forsøger lige nu, hvor vi i nogle år har haft vores egen ”lægeskole” på Aalborg Universitet, og her kan vi se en øget tilstrømning lokalt af læger, men den indsats skulle vi have lavet for mange år siden,” siger Per Larsen.
Uafsluttet og indviklet
Det skal afslutningsvis bemærkes, at sagen om `alles lægehus´ langt fra er afsluttet. Region Nordjylland har, som vi tidligere har skrevet, politianmeldt virksomheden. En sag som efter sommerferien blev overdraget til NSK (National Enhed for Særlig Kriminalitet).
Det skyldes ifølge, Nordjyllands Politi, at `alles lægehus´ er landsdækkene. Det er derfor et kredsoverskridende anliggende, hvorfor man har valgt at samle efterforskningen hos NSK.
Endelig verserer der en ny sag, hvor Styrelsen for Patientsikkerhed endnu engang skal se nærmere på patientsikkerheden i `alles lægehus´. Denne gang specifikt i Thisted, Øster Jølby og Fjerritslev.
Det sker efter, at 14 læger fra Thisted Sygehus i følge DR kort efter dokumentaren i marts sendte et bekymringsbrev til Region Nordjylland, hvor man kritiserede patientsikkerheden på en række `alles lægehus-klinikker´ i Region Nordjylland.
En del måneder senere modtager Styrelsen for Patientsikkerhed bekymringshenvendelsen fra regionen som så bevirker, at styrelsen her i efteråret endnu engang skal se på lægevirksomhedens forhold.
OPS-Indsigt har i marts søgt aktindsigt i de sagsakter, som DR har fået fra Region Nordjylland, der danner grundlag for den oprindelige dokumentarserie, men regionen har nægtet at udlevere dem, så aktuelt behandles vores aktindsigt i Ankestyrelsen.